Eski Tunus Cumhurbaskani Merzuki Açiklamasi 'Ülkeyi Dünyadaki Diktatörlük Destekçileri Yönetir Oldu'

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki, ülkeyi, "Arap Bahari'nin düsmanlari" olarak adlandirdigi çevrelerin ve dünyadaki tüm diktatörlük destekçilerinin yönettigini belirtti.

Merzuki, Cumhurbaskani Said'in yasama, yürütme ve yargi yetkilerini elinde toplayan kararlarina karsi halkin düzenledigi gösterilerin ardindan Facebook sayfasindan yazili açiklama yapti.

Cumhurbaskani Said'in politikalarini elestiren Merzuki, "(Said) Ulusal egemenlik için agliyor oysa ki biz bir ömür boyu bunu savunduk, o geldi ve bunu hiçe saydi. Gerçeklestirdigi darbeyle halki parçaladi. Devlet kurumlarini, perde arkasindan onun arkadaslari, Arap Bahari'nin düsmanlari ve dünyadaki diktatörlük destekçileri yönetir oldu." ifadelerini kullandi.

Said'in kararlarina karsi düzenlenen gösterilere deginen Merzuki, "mesruiyetini, 'halkin istegi' yalanindan alan darbeye karsi yeni bir zafer kazanan halki tebrik etti ve darbeyi sona erdirecek kar topunun giderek büyüdügünü" kaydetti.

Tunus'ta 10 Ekim'de "Darbe Karsiti Vatandaslar Hareketi"nin çagrisiyla baskent Tunus'taki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan Tunuslular, Cumhurbaskani Kays Said'in olaganüstü kararlarina karsi gösteri düzenlemisti.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulu'nun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Kaynak: AA