Papua Yeni Gine, Maserati Filosunu Zararina Satacak

Papua Yeni Gine, Asya Pasifik Ekonomik Isbirligi Zirvesi (APEC) için alinan ve tepkilere neden olan Maserati filosunu zararina satisa çikardi.

Dünyanin en yoksul ülkelerinden biri olan Papua Yeni Gine, 2018’de Asya Pasifik Ekonomik Isbirligi Zirvesi’nde (APEC) bölge liderlerini etkilemek için aldigi 40 araçlik Maserati filosunu zararina satisa çikardi. Maliye Bakani Sir John Pundari yerel basina verdigi demeçte, eger bir öngörüleri olsaydi ilk etapta bu araçlarin satin alinmayacagini ifade ederek, o dönem 5,6 milyon dolara mal olan araç filosunu almanin "korkunç bir hata" oldugunu kabul etti.

Sri Lanka’dan Jumbo jetle getirilmisler

Söz konusu arabalar, 114 bin dolarlik degerinin yaklasik yüzde 20 altina zararla satilacak. Sri Lanka’daki bir bayi araciligiyla satin alinan arabalar, ülkeye kiralanan jumbo jet ile getirilmisti. APEC zirvesi için 284 araç alinmis, halk lüks araç alimini protesto etmisti.

Araçlar zirveden bu yana depoda bekliyor

Ülkenin APEC Bakani Justin Tkatchenko da arabalarin "liderler için APEC zirvelerinde kullanilan araçlar için standart olan tasima seviyesi" saglayacagini iddia ederek satin almayi savunmus, zirvenin ardindan araçlarin çok hizli sekilde satilacagini iddia etmisti. Ancak, arabalarin zirvenin ardindan bu yana baskent Port Moresby’de bir depoda oldugu bildirildi.

Basbakan James Marape ise arabalardan hiçbirinin kaybolmadigini veya çalinmadigini kanitlamak amaciyla yerel medyayi depoya götürdü.

Zirvenin ardindan ödenmeyen ikramiyeler protestolara neden olmustu

Zirvenin ardindan 2018 Kasim ayinda güvenlik güçleri, yaklasik 109 dolar tutarinda ödenmemis ikramiyeler nedeniyle parlamento binalarini basmisti. Birlesmis Milletler’e (BM) göre, Papua Yeni Gine’de nüfusun yüzde 40’i günde 1 dolarin altindaki gelirle geçiniyor.
Kaynak: İHA