'Hareket'ten Dergah'a Bir Yayinevi Hikayesi Açiklamasi Mekanlar Ve Insanlar' Belgeselinin Gösterimi Yapildi

Yapimciligini ve yönetmenligini M. Sami Okumus'un üstlendigi belgeselde, Ezel Erverdi, Mustafa Kutlu, Ismail Kara, Asim Erverdi ve M. Ihsan Kara'nin anlatimlariyla Türk kültür, edebiyat ve yayincilik hayatinin mihenk taslarina deginilerek, yakin tarihin 55 yillik bir zaman araligina isik tutuluyor

"Hareket'ten Dergah'a Bir Yayinevi Hikayesi: Mekanlar ve Insanlar" belgeselinin özel gösterimi gerçeklestirildi.

Yapimciligini ve yönetmenligini M. Sami Okumus'un üstlendigi belgeselde, Ezel Erverdi, Mustafa Kutlu, Ismail Kara, Asim Erverdi ve M. Ihsan Kara'nin anlatimlariyla Türk kültür, edebiyat ve yayincilik hayatinin mihenk taslarina deginilerek, yakin tarihin 55 yillik bir zaman araligina isik tutuluyor.

Marmara Üniversitesi Dr. Ibrahim Üzümcü Konferans Salonu'ndaki gösterim öncesi konusan M. Sami Okumus, belgeselin 5 sene önce fikir olarak ortaya çiktigini söyledi.

Okumus, "Belgesel filmin temelini olusturan asli fikir, 1966'dan günümüze Istanbul'umuzun tarihi yarimadasinda birçok adreste hizmet veren ve tarihte önemli izler birakan hareket ve dergah yayinlarinin basin, yayin ve hizmet serüvenleri içinde mimari olarak çok hizli bir degisim içinde olan bir cografyada izleri daha fazla silinmeden bu mekanlari tespit etmek ve arastirmaciligin bilgisine sunmakti." seklinde konustu.

Belgeselin çekimlerine 2016'da baslandigina dikkati çeken Okumus, belgeselde yayinevinin kuruculari, eski ve bugünkü yöneticileri ile yapilan röportajlarin yani sira çok özel tarihi fotograflarin yer aldigini söyledi.

Belgeselde, tarihe taniklik eden mekanlarin ve insanlarin yani sira Türk yayincilik tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 45 yildir çalismalarini devam ettiren Dergah Yayinlari'nin kurulus öncesi ve sonrasi süreçleri aktariliyor.

Proje danismanligi ve tasarimini Ismail Kara'nin üstlendigi belgeselin afis tasarimini ise Mustafa Kutlu yapti.

Özel gösterime akademi, yayin ve kültür dünyasindan çok sayida isim katildi.
Kaynak: AA