Asker uğurlama kısıtlaması getirilen yeni iller! Yasaklanan şehir sayısı 24'e çıktı!

Asker uğurlamaları 19 ilde yasaklanmıştı. Yeni olarak Antalya, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Uşak'ta da virüs önlemleri kapsamında asker uğurlamalarına kısıtlama getirildi ve yasaklanan il sayısı 24'e yükseldi.

Asker uğurlama kısıtlaması getirilen yeni iller! Yasaklanan şehir sayısı 24'e çıktı!
Asker uğurlama kısıtlaması getirilen yeni iller! Yasaklanan şehir sayısı 24'e çıktı!
Sosyal medya üzerinde çokça paylaşılan asker uğurlamalarında sosyal mesafe ve maske takılmaması dikkat çekiyordu. Bu kapsamda asker uğurlamaları Erzincan, Karaman, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Trabzon, Denizli, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Ağrı, Şanlıurfa, Kırşehir, Ardahan, Mersin, Malatya, Ankara, Hatay, Kahramanmaraş illerinde yasaklanmıştı. Yeni olarak Antalya, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Uşak'ın da listeye eklenmesiyle yasaklı il sayısı 24'e yükseldi.

SON YASAK HABERİ ANTALYA'DAN GELDİ

Antalya Valiliği'nden yapılan açıklamada, açık ve kapalı alanlarda eğlenceler düzenlemesine, araç konvoyu oluşturulmasına ve kalabalık şekilde eğlenmelere hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceği bildirildi.

Otogar, gar, havaalanı gibi yerlerde yapılacak uğurlamalar için de askerin birinci derece yakınlarının katılmasına izin verileceği vurgulanarak, "Bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaşların katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, askerlik yükümlülerinden pandemi tedbirlerini ihlal edecek uğurlama, tören, eğlence, konvoy gibi aktivitelerde bulunmayacaklarına dair taahhütname alınmasına, bu nedenle hakkında idari ve adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin, bu kişilerin teslim olacağı askeri birliğe bildirilmesine karar verilmiştir. Alınan kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere, fiilin niteliğine göre 392 lira para cezası uygulanacaktır. Türk Ceza Kanunu'nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan 'Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.' hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilecektir." denildi.

SOKAK DÜĞÜNLERİNE SÜRE KISITLAMASI

Alınan kararlar içerisinde ayrıca, köylerde veya sokaklarda yapılan gelin alma ve kına dahil düğün, nişan, sünnet düğünü ve benzeri etkinlikler de konuşuldu. Bunlar için de sadece aynı gün olmak kaydıyla yapılabileceğine, bu etkinliklerin en erken saat 10.00'da başlaması ve en geç saat 00.00'da bitirilmesi kararı verildi.

İZMİR'DE ASKER UĞURLAMALARINA KISITLAMA GETİRİLDİ

İzmir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında asker uğurlamalarına yasaklama getirildi.

Kurulda alınan kararlarda, "Bu çerçevede asker uğurlama törenlerinin/eğlencelerinin oluşturabileceği riski önlemek adına kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına (açık ya da kapalı yerlerde eğlenceler düzenlenmesi, araç konvoyu oluşturulması, toplu uğurlama vb.) hiçbir şekilde müsaade edilmemesine, otogar, gar, havaalanı gibi yerlerden yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının (kardeşleri dahil) katılmasına izin verilmesi, bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaş vb. katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, pandemi kurallarına aykırı şekilde asker uğurlaması, eğlencesi, töreni veya konvoyu yapması nedeniyle hakkında idari ya da adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin ilgili askeri birliğe bildirilmesine karar verilmiştir." sonucu çıkarıldı.

MUĞLA'DA DA ASKER UĞURLAMAK YASAKLANDI

Muğla da virüs önlemleri kapsamında asker uğurlamalarına kısıtlama getirilen iller arasında yer aldı. Valiliğin açıklamasıyla yeni kararlar alındığı duyuruldu.

Askere gideceklerden gerekli tüm tedbirleri ihlal edecek uğurlama, tören, eğlence, konvoy gibi aktivitelerde bulunmayacaklarına dair taahhütname alınacak.

Diğer illerde olduğu gibi otogar, gar, havaalanı gibi yerlerde yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının katılmasına izin verileceği vurgulanan açıklamada, "Bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaşların katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, askerlik yükümlülerinden pandemi tedbirlerini ihlal edecek uğurlama, tören, eğlence, konvoy gibi aktivitelerde bulunmayacaklarına dair taahhütname alınmasına, bu nedenle hakkında idari ve adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin, bu kişilerin teslim olacağı askeri birliğe bildirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir." denildi.

UŞAK VALİLİĞİ DE YASAK GETİRDİ


Uşak'ta da alınan asker uğurlama yasağı karara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına (açık ya da kapalı yerlerde eğlenceler düzenlenmesi, araç konvoyu oluşturulması, toplu uğurlama vb.) hiçbir şekilde müsaade edilmemesine, otogar, gar, havaalanı gibi yerlerden yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının (kardeşleri dahil) katılmasına izin verilmesi, bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaş vb. katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, pandemi kurallarına aykırı şekilde asker uğurlaması, eğlencesi, töreni veya konvoyu yapması nedeniyle hakkında idari ya da adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin ilgili askeri birliğe bildirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir."

BALIKESİR DE KISITLAMA GETİRİLEN İLLER ARASINDA

Balıkesir'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri kapsamında, asker uğurlamalarına kısıtlama getirildi.

Yapılan açıklamada; otogar, gar, havaalanı gibi yerlerden yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının (kardeşleri dahil) katılmasına izin verilmesi, bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaş gibi toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmeyeceği ve mahallelerde yapılan düğün, gelin alma, kına, nişan, sünnet düğünü etkinliklerin en erken 12.00'de başlaması ve en geç 23.00'da bitirilmesi gerektiği belirtildi.