Şoke eden iddia! Whatsapp güvenlik skandalı!

Alman televizyonlarında yer alan haberde; Alman Federal Kriminal Dairesi'nin (BKA)'nın WhatsApp şifreli mesajlarına eriştiği iddia edildi. Alman Federal Kriminal Dairesi'nin herhangi bir casus yazılım yüklemeden WhatsApp mesajlarına ve kişi listesine erişebildiği belirtildi. Almanya'nın şahsi bilgileri koruma yasasına aykırı bir şekilde istediği tüm WhatsApp mesajlarını okuyabildiği iddiası Almanya'yı karıştırdı. Alman Federal Emniyet Teşkilatı'nın mesajları WhatsApp Web üzerinden izlediği iddia edildi. Peki WhatsApp mesajları nasıl takip ediliyor? WhatsApp ve WhatsApp Web ne kadar güvenli? İşte son dakika haberin tüm detayları...

Şoke eden iddia! Whatsapp güvenlik skandalı!
Almanya'da WhatAppp skandalı ortalığı karıştırdı. Almanya'da iç istihbarat servisleri arasında yer alan Federal Kriminal Dairesi'nin (BKA)'nın WhatsApp şifreli mesajlarına eriştiği iddia edildi. Almanya'da herhangi bir casus yazılım yüklemeden WhatsApp mesajlarına ve kişi listesine erişilebildiği iddiası gündeme bomba gibi düştü.

A Haber Muhaberi İsmail Erel; Almanya'da güvenlik birimlerinin şahsi bilgileri koruma yasasına aykırı olarak insanları dinlemeye ve takip etmeye devam ettiğini belirtti.

BKA'nın bu izlemeleri WhatsApp'in masaüstü sürümü üzerinden yaptığını itiraf ettiğini dile getiren Erel, BKA'nın cep telefonlarına yönelik takip yapıp yapmadığının ise henüz bilinmediğini dile getirdi.

WHATSAPP MESAJLARINI İZLEMENİN YOLU BULUNDU!

WhatsApp'ın güvenli 'uçtan uca şifreleme' yöntemine rağmen hesapları izlemenin yolunu bulduğu öğrenildi. Dilediği tüm WhatsApp hesaplarını istediği zaman canlı olarak izleyebilen BKA'nın, WhatsApp üzerinden paylaşılan yazı, video ve fotoğrafları anbean takip edebilmenin yöntemine sahip olduğu öğrenildi.

BKA SUSPUS

BKA'NIN bunun için, WhatsApp'ın masaüstü sürümünü kullandığı belirtiliyor. Hesapları nasıl incelediği konusunda bir açıklama yapmayan BKA sadece, 'Bir WhatsApp hesabında paylaşılan yazı, video, fotoğraf, sesli mesaj ve yazışmaları canlı olarak görme imkanını sağlayan bir metoda sahibiz' açıklamasıyla yetindi.

BKA'nın kendi bilgisayarları üzerinden operasyon yapıp yapmadığı bile henüz belli değil.

İNSAN HAKKI GASPI


Normal koşullarda WhatsApp'ın bilgisayarlar için olan masaüstü sürümünü kullanıcılar ancak cep telefonlarına gelen şifre ile kurabiliyorlar. BKA'nın whatsapp hesaplarını takip edebilmek için tüm insan haklarını ihlal ederek dinleme operasyonu yaptığı düşünülüyor. ama ihtimaller arasında, Almanlar'ın WhatsApp'ı takip etmek için cep telefonları üzerinden de bilgi aldığı yer alıyor.

ALMANYA ŞİFREYİ KIRDI


Aslında WhatsApp'ın kullandığı uçtan uca şifreleme, yazışmaların sadece mesajlaşan kişiler arasında okunabilmesini sağlıyor. Güvenlik birimleri ve hatta WhatsApp bile içerikler hakkında bilgi sahibi olamıyor.

Birçok ülke, şifreleme ile ilgili bir 'arka kapı' açılmasını ve istenen hesapların incelenebilmesini talep ediyor. Almanya'nın bu sırrı nasıl çözdüğü bilinmiyor.

WHATSAPP VE WHATSAPP WEB NE KADAR GÜVENLİ?

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.DR Ali Murat Kırık Ahaber'e yaptığı açıklamasında , sadece insanların değil kurum ve kuruluşların da WhatsApp üzerinden haberleşme sağladığı belirtti.

Kırık; WhatsApp'ı açmak için kullanılan QR koda sahip olmanın her yerde mesajlara ulaşım sağlayabileceğini vurgulayarak kullanıcılara uyarılarda bulundu.

WHATSAPP GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIR?

Kırık açıklamasında güvenliği sağlamak için WhatApp uygulamasının konum ses ve kamera erişimlerinin sadece uygulama kullanırken izin verilmesi gerektiğini belirtti.