Prof. Dr. Kumsar Açıklaması 'Elazığ Depremi Denizli İçin Deprem Riski Oluşturmuyor'
Türkiye’de ardı ardına devam eden depremlere ilişkin açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Elazığ’da meydana gelen depremin Denizli için şu anlık risk olmadığını söyledi.

“Önemli olan kentlerimizi depreme hazır hale getirmemiz lazım”
Türkiye’de bulunan fay bölgelerinden dolayı sürekli deprem beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren prof. Dr. Kumsar, “Elazığ’da yaşanan deprem Doğu Anadolu fayı üzerinde aktif bir fay zone olan bir deprem dolayısıyla bu bölgede 6.0 üzerinde depremlerin sürekli beklendiği fay zone burası. Önemli olan kentlerimizi, yaşam alanlarımızı buna hazır hale getirmemiz lazım. Dolayısıyla yapılaşma açısından diğer toplanma alanları açısından vs. yapılarımızı önceden güçlendirmemiz lazım. Jeolojik yapıyı, zemin çalışmalarını jeo-teknik olarak önceden çalışmamız lazım ona göre hasar görebilecek yapıları önceden belirleyerek bu depreme karşı eğer dayanıksızsa bu yapılar ile ilgili hızlı bir şekilde iyileştirme ve yahutta yenileme yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
“Denizli’yi etkileyecek olan deprem maksimum 6,8”
Ege bölgesinde çok sayıda aktif fay hattının olduğunu sile getiren Prof. Dr. Kumsar, “Hem Kuzey Anadolu fayı hem Doğu Anadolu fayı beraberinde egede burada ki faylar aktif çok sayıda fay var. Ve bu fayların farklı zamanlarda farklı büyüklüklerde deprem üretme potansiyelleri çok zamanı geldiğinde her fay tekrar kırılacaktır. Acıpayam ve Bozkurt depremleri Denizli havzasındaki beklediğimiz, büyüklüğünü daha önce hesapladığımız depremlerden bağımsız depremler bunlar. Denizli ovasını etkileyecek olan depremin maksimum büyüklüğünü 6,8 olarak ön gördük, çalıştık, bunu yayınladık” diye konuştu.
