Kazakistan'da Suriye'den Tahliye Edilen 20 Kişi Tutuklandı

Kazakistan'da geçen hafta Suriye'den tahliye edilen Kazak vatandaşlarından 4'ü kadın 20'sinin DEAŞ bağlantısı şüphesiyle tutuklandığı bildirildi.

Kazakistan Milli Güvenlik Komitesi yetkilisi Bahıtbek Rahımberdiyev, düzenlediği basın toplantısında, 7-9 Mayıs'ta Suriye'den tahliye edilen 231 kişiden 4'ü kadın 20 kişinin DEAŞ bağlantısı şüphesiyle tutuklandığını belirtti.

Tutuklananların Nur Sultan, Atırau, Aktöbe, Uralsk, Karaganda ve Çimkent şehirlerindeki cezai soruşturma merkezlerine transfer edildiğini ifade eden Rahımberdiyev, söz konusu kişilerin gönüllü olarak ülkeye dönme kararı aldıklarını ve bazılarının cezai sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Rahımberdiyev, tahliye edilen 55 kadın ve 156 çocuğun da Aktau kentindeki özel adaptasyon merkezine bir aylık süreyle yerleştirildiğini, sağlık kontrolünden geçirildiğini, ayrıca psikolog ve din bilimcilerin bu kişilerin rehabilitesi için çalıştığını aktardı.

Kadınların terör örgütlerine katılıp katılmadıklarının kontrol edildiğine işaret eden Rahımberdiyev, herhangi bir şüphenin olmadığı durumunda kadınların çocuklarıyla memleketlerine gönderileceklerini söyledi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in talimatıyla ocak ayında yapılan Jusan operasyonunun devamı olan Jusan 2 operasyonu 7-9 Mayıs'ta yapılmış, Suriye'den 156'sı çocuk 231 Kazakistan vatandaşı tahliye edilmişti.

Ocak ayındaki operasyonda da 30'u çocuk 47 Kazak Suriye'den ülkesine geri getirilmişti.

Kaynak: AA