Türkiye Genelinde Kasımda 138 Bin 372 Adet Konut Satıldı

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas: 'Son 3 ayda ortalama 143 bin konut satılarak yüksek satış rakamları elde edilmeye devam ediyor' 'Türkiye genelinde birinci el konut satışları geçen yılın kasım ayına göre yaklaşık yüzde 20 artarak 48 bin 909 adet olarak gerçekleşti'

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, "Türkiye genelinde kasım ayında 138 bin 372 adet konut satıldı. Son 3 ayda ortalama 143 bin konut satılarak yüksek satış rakamları elde edilmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

KONUTDER'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Elmas, bir önceki ekim ayına göre yüzde 3 oranında düşüş görülse de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55'e yakın bir artış yakaladıklarını belirtti.

Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 Ağustos itibarıyla kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0,99'a indirmişti. Böylelikle bir süredir ertelenen konut talebi canlanmış ve vatandaşlarımız yeniden konut alımına geçmişti. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi etmeyi hedefliyorduk ve bu yöndeki çalışmalarımız meyvesini verdi. Sektörümüz adına bu moral verici rakamların devam etmesini ve 2019 yılını geçtiğimiz yıla yakın bir satış hacmiyle kapamayı ümit ediyoruz.

Türkiye genelinde birinci el konut satışları geçen yılın kasım ayına göre yaklaşık yüzde 20 artarak 48 bin 909 adet olarak gerçekleşti. Birinci eldeki bu artışla birlikte, ikinci elde geçtiğimiz kasım ayına oranla yüzde 83 oranında bir artış gözlemliyoruz. Konut kredisi ve TL mevduat faizlerindeki düşüş nedeniyle ikinci el konutlara daha fazla yönelme olduğunu görüyoruz. Konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarına gerek olduğunu ısrarla ifade ediyoruz.

Toplam satışların içinde 1. el konut satışının artması, inşaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayısıyla ülke ekonomimizin büyümesi anlamına geliyor. Böylece son dönemde düşen istihdam da yerine konacaktır. Vatandaşlarımız 1. el konutlara yönlendirildikçe enerji verimliliği elde edilecek ve depremin yıkıcı etkisi büyük ölçüde azaltılmış olacaktır. Ayrıca yıl sonunda bitecek olan harç ve KDV indirimi teşviklerinin de uzatılması veya kalıcı hale getirilmesini devletimizden talep ediyoruz."

2019 yılında yeni ruhsat alımlarında çok ciddi bir düşüş var olduğunu kaydeden Elmas, ilk 9 ayda yaklaşık olarak 180 bin ruhsat başvurusu yapıldığını, ruhsat alımlarındaki bu düşüşle ve stokların gün geçtikçe erimesiyle mevcut konutların değerinin arttığını belirtti.

- "Yeni konutlar ortalama yüzde 35-50 arası daha pahalıya mal edildi"

Yeni konutların ortalama yüzde 35-50 arası daha pahalıya mal edildiğini kaydeden Elmas, şunlara dikkati çekti:

"Bu süreçte konut alan vatandaşlarımız bu fiyat ve oranlarla kazançlı çıkacaklardır. Türkiye genelinde ipotekli satışlar bir önceki Kasım ayına göre yüzde 700'ün üzerinde arttı. Bu artış, konut sektörünün faize olan duyarlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bazı özel bankalarımız yüzde 1'in altında konut kredisi vermeye başlamışlardı. Merkez Bankasının son faiz indirimi ile bu bankaların da konut kredi faizlerini yüzde 1’in altına indireceğini umuyoruz. Özel bankaların tümünün konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına indirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve lokomotif sektör olan konut sektöründeki hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecektir.

2019 yılı Kasım ayında yabancıya konut satışı 3 bin 988 adet olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk 11 ay toplamlarına bakıldığında, geçen yıla göre yüzde 12 civarında bir artış görüyoruz, bu ay itibarıyla geçen yılın toplamını da geçtik. Bu ivmenin devam edeceğini gözlüyoruz. Gayrimenkul sektörü ülkesine döviz kazandırmaya devam edecektir. Türkiye genelinde Kasım ayında 138 bin 372 adet konut satıldı. Son 3 ayda ortalama 143 bin konut satılarak yüksek satış rakamları elde edilmeye devam ediyor. Bir önceki ekim ayına göre yüzde 3 oranında düşüş görülse de geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 55'e yakın bir artış yakaladık. 1 Ağustos itibarıyla kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0,99'a indirmişti. Böylelikle bir süredir ertelenen konut talebi canlanmış ve vatandaşlarımız yeniden konut alımına geçmişti. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi etmeyi hedefliyorduk ve bu yöndeki çalışmalarımız meyvesini verdi. Sektörümüz adına bu moral verici rakamların devam etmesini ve 2019 yılını geçtiğimiz yıla yakın bir satış hacmiyle kapamayı ümit ediyoruz."

- "İkinci el konutlara daha fazla yönelme olduğunu görüyoruz"

Elmas, birinci eldeki artışla birlikte, ikinci elde geçtiğimiz kasım ayına oranla yüzde 83 oranında bir artış gözlemldiklerini belirterek, "Konut kredisi ve TL mevduat faizlerindeki düşüş nedeniyle ikinci el konutlara daha fazla yönelme olduğunu görüyoruz. Konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarına gerek olduğunu ısrarla ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Toplam satışların içinde 1. el konut satışının artması, inşaat sektörünün, sanayinin, hizmet sektörünün ve dolayısıyla Türkiye ekonomisinin büyümesi anlamına geldiğini ifade eden Elmas, "Böylece son dönemde düşen istihdam da yerine konacaktır. Vatandaşlarımız 1. el konutlara yönlendirildikçe enerji verimliliği elde edilecek ve depremin yıkıcı etkisi büyük ölçüde azaltılmış olacaktır. Ayrıca yıl sonunda bitecek olan harç ve KDV indirimi teşviklerinin de uzatılması veya kalıcı hale getirilmesini devletimizden talep ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Elmas sözlerini şöyle sürdürdü:

"2019 yılında yeni ruhsat alımlarında çok ciddi bir düşüş var, ilk 9 ayda yaklaşık olarak 180 bin ruhsat başvurusu yapılmıştı. Ruhsat alımlarındaki bu düşüşle ve stokların gün geçtikçe erimesiyle mevcut konutların değeri artıyor. Yeni konutlar da ortalama yüzde 35-50 arası daha pahalıya mal ediliyor. Dolayısıyla bu süreçte konut alan vatandaşlarımız bu fiyat ve oranlarla kazançlı çıkacaklardır. Türkiye genelinde ipotekli satışlar bir önceki kasım ayına göre yüzde 700'ün üzerinde arttı. Bu artış, konut sektörünün faize olan duyarlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Bazı özel bankalarımız yüzde 1'in altında konut kredisi vermeye başlamışlardı.

Merkez Bankasının son faiz indirimi ile bu bankaların da konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına indireceğini umuyoruz. Özel bankaların tümünün konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına indirmesi durumunda, piyasa daha da canlanacak ve lokomotif sektör olan konut sektöründeki hareketlilik birçok sektörü olumlu etkileyecektir. 2019 yılı Kasım ayında yabancıya konut satışı 3 bin 988 adet olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk 11 ay toplamlarına bakıldığında, geçen yıla göre yüzde 12 civarında bir artış görüyoruz, bu ay itibarıyla geçen yılın toplamını da geçtik. Bu ivmenin devam edeceğini gözlüyoruz. Gayrimenkul sektörü ülkesine döviz kazandırmaya devam edecektir."
Kaynak: AA