Beyşehirli Öğretmen Berke Han'ın Hayatını Romanlaştırdı

Beyşehir'de ilçesindeki bir ilkokulda Sosyal Bilgiler öğretmeni olarak görev yapan Eyüp Fatih Künte, ilk Müslüman Moğol hükümdarı Berke Han'ın hayatını romanlaştırdı.

Kitabın yazarı 8 yıllık sosyal bilgiler öğretmeni Fatih Künte AA muhabirine yaptığı açıklamada, 85 sayfadan oluşan kitabında Cengiz Han ve Moğolları anlattığını belirterek şunları kaydetti:

"Diriliş dizisinde Berke Han karakteri canlandırılmaya başlanınca herkes kim diye araştırmaya başladı. Moğollar o dönemde Orta Asya'yı, Anadolu'yu kasıp kavurmaktaydı. Berke Han Müslüman olduktan sonra İslam’ın savunucusu oldu. Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın kızı Melike Sultan ile evlendi. Selçuklular’a damat oldu. Esir düşen şehzadeyi Bizans’tan kurtardı. Cengiz Han’ın soyundan gelen torunu Berke Han, kendi soyundan gelenler gibi olmadı. Kitap, Eşrefoğlu Beyliği’nin kurucusu Eşref Bey’in hayatından da kesitler sunuyor."

Kitabın ilk eseri olduğunu ifade eden Künte, neden böyle bir kitap yazma gereği duyduğunu ise şöyle anlattı:

"Diriliş Ertuğrul dizisinde Berke Han ismi geçmeye başladıktan sonra, özellikle Ertuğrul Gazi ile ittifak yapıp Moğollar'ı yenince herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Dizide geçen olayları hem öğretmenlerimiz, hem de öğrencilerimiz sormaya başladı. Tarihe ilgi duymam ve sosyal bilgiler öğretmeni olmam vesilesiyle bilgi paylaşımlarında bulundum. Herkes; ‘kim bu Moğollar, kim bu Berke Han?’ sorularını yöneltiyordu. Özellikle öğrencilerim bu konuyu araştırdıklarını ve hiçbir yazılı kaynağa ulaşamadıklarından yakındı. Bu anlatımlarımın ardından herkes 'hocam da niye bir kitap çıkarmıyorsunuz' diye sorunca hemen çalışmalara başladım. Bu değerli insanın hayatını konu alan ilk eseri yazmaya karar verdim. Baktığımda, Berke Han ile ilgili kitap bulamadım. Yazma sebebim Berke Han’ın hayatını gelecek nesillere aktarmak içindir."

Kaynak: AA