Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 50 kişi hayatını kaybetti

Yunanistan'ın başkenti Atina’nın 40 kilometre doğusundaki Mati bölgesinde dün öğleden sonra başlayan ve hâlâ kontrol altına alınamayan orman yangının bilançosu ortaya çıktı: En az 50 ölü ve 150 yaralı.

Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 50 kişi hayatını kaybetti
Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 50 kişi hayatını kaybetti
Atinalıların yazlık evlerinin, otel ve turistik tesislerin bulunduğu Mati semtindeki ormanlık arazide bilinmeyen nedenlerle başlayan yangın, kısa sürede yayıldı ve yerleşim merkezlerine sıçradı.

Yangının ardından geceyarısı yapılan resmi açıklamada, 2 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Ancak Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos sabah saat 03.00'de ölü sayısının 20'yi geçtiğini açıkladı. Ölenler arasında küçük çocuklar ve gençler de bulunuyor. Cesetler tamamen yanmış durumda. Kimlik tespitleri ancak DNA testi ile yapılabilecek.

İKİ EV ARASINDA 26 CESET

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın doğusundaki Mati bölgesinde dün akşam başlayan orman yangınında, daha önce öldüğü belirlenen 24 kişinin ardından, 26 kadar ceset daha bulunduğu açıklandı. Yunan Kızılhaç başkanı Nikos Economopoulos, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 'Ne yazık ki, iki ev arasında 26 yanmış ceset bulduk' dedi.

Yangına karadan 300'e yakın itfaiyeci, 100'ü aşkın itfaiye aracı, yaya birlikleri ve gönüllülerle, havadan ise 7 Canadair uçağı ve 10 helikopterlerle müdahale edildiğini açıklayan Canakopulos, Avrupa Sivil Savunma Mekanizması'ndan hava ve karadan yardım desteği talep edildiğini, Kıbrıs ve İspanya'nın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 50 kişi hayatını kaybetti

Bölgede binlerce dönüm arazi, yüzlere ev ve yüzlerce araç da yandı. İtfaiye ekipleri henüz yanmış evlere girmedi. Dolayısıyla ölü sayısının daha fazla olmasından endişe ediliyor.

Mati ve civardaki Nea Makri, Kokikino Limanaki ve Zumberi gibi sahil köylerinde alevlerin yaklaşmasından korkarak paniğe kapılan yüzlerce kişi denize koştu.

Sahillere kaçanlar, yangının geçtiği her yeri kül etmesi nedeniyle, geri dönemediklerinde mahsur kaldılar. Sahil Güvenlik botları, civar sahillerde mashur kalan 710 kişiyi, alevlerin ulaşamadığı yakındaki Rafina limanına nakletti.

- Çipras Bosna-Hersek ziyaretini yarıda kesti


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Bosna-Hersek'e düzenlediği geziyi yarıda keserek Atina'ya döndü. Çipras, ilgili bakan ve bürokratların bulunduğu acil durum toplantısına iştirak etti.

Çipras, yaptığı açıklamada, yangına müdahale için tüm acil yardım ekiplerinin sevk edildiğini belirterek, 'Attiki'nin hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar şüphe uyandırıyor.' dedi.


Yunanistan'da yangınlar sürüyor: 50 kişi hayatını kaybetti

- Yüzlerce ev ve araç kül oldu, AB'den destek istendi

Ormanlık alanlarda çıkan yangınların meskun mahallere sıçraması nedeniyle onlarca ev ve araç kül olurken, yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi.

Yunan İtfaiye Teşkilatından yapılan açıklamaya göre, Atina'nın 50 kilometre Batısındaki Kineta bölgesinde ve Kuzeydoğusundaki Rafina ve Pendeli bölgelerine çıkan yangınlara toplam 300'e yakın itfaiyeci, 100'ü aşkın yangın söndürme aracı ile karadan, uçak ve helikopterlerle ise havadan müdahalede bulunuluyor.

Şiddetli ve yön değiştiren rüzgarların etkisiyle yangın hızla yayılırken, oluşan duman Atina'da gökyüzünü kapladı. Görüş mesafesinin birkaç metreye indiği Atina'yı Mora yarımadasına bağlayan otoyol ise trafiğe kapatıldı.

Yunan Sahil Güvenlik botları, yangın sebebiyle sahilde sıkışıp kalan kişileri kurtarmak için bölgeye sevk edildi.

İtfaiye Teşkilatının açıklamasında ayrıca, yoğun ve geniş bir bölgeyi etkileyen yangınlar sebebiyle, Avrupa Sivil Savunma Mekanizmasından hava ve karadan yardım desteği talep edildiği belirtildi.
Kaynak: AA