Yaz Aylarında Çiçekseverlerin Endişesi Artıyor

Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte yapılan yanlış sulamalar evlerde ve bahçelerde beslenen bitkilerin bir numaralı düşmanı haline geliyor.

Yaz Aylarında Çiçekseverlerin Endişesi Artıyor
Son günlerde artan hava sıcaklıkları çiçekseverler için ayrı sorunları beraberinde getiriyor. Birçok kişinin hobi olarak uğraştığı çiçek bakımı, yaz aylarında ayrı bir hassasiyet gerektiriyor. Çiçekten çiçeğe su verme şeklinin değişebildiği gibi güneş ışığı ile direkt temas halinde çiçeklerin ömrü kısalabiliyor. Çiçeklerin eksik ya da fazla sulanması da çiçeğin ömrünün kısalmasına yol açıyor. Özellikle yaz aylarında kurumanın fazla olacağı düşünülerek yapılan aşırı sulamalar çiçeklerin çürümesine zemin hazırlıyor.

Yanlış bakım ve sulamadan bahseden çiçekçi Arda Özbay, “Yaz aylarında daha çok suya ihtiyaç duyduğumuz gerçeği var. Çoğunlukla saksıda ürünlerin sulamasını alttan yapıyoruz. İnsanların bu konuda en büyük yanıldıkları nokta o. Genellikle yukarıdan bitkinin köküne doğru sulama yapılıyor. Büyük salon bitkilerinde bu yanlış bir sulama yöntemi. Verilen su köke ulaşmıyor. Doğru sulama şekli o değil. Buraya gelip soruyorlar. Bizim önerimiz su dolu kabın içerisine saksıyı koyup bir kaç saat bekletmeleri. Doğru sulama şekli bu. Biz kendimiz de burada bu sulama şeklini kullanıyoruz. Daha büyük saksılı çiçeklerimizde suyun içerisine daldır çıkart yönetimini kullanıyoruz. Daha sonra süzdürüyoruz. Bunun ortalama süresi yaz aylarında bulunduğu konuma göre yüzde 100 değişiyor. İşyerimizi bir salon gibi düşünürsek ortalama 10 günde bir sulama yapıyoruz. Kış aylarında bitki daha az suya ihtiyaç duyduğu için daha az oluyor tabi. O zaman 20 gün ya da 30 günde bir yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hassas bitkiler için içme suyu kullanmalarını öneriyoruz”

Ayrıca çiçekseverlerin çiçeği iyi tanıyıp ona göre sulama yapması gerektiğini de dile getiren Özbay, “Hiçbir bitki direkt güneş sevmez. Kaktüs dışında neredeyse bütün bitkiler için bu zararlıdır. Kaktüse bile zarar verebiliyor. Dolayısıyla orkide için de bu geçerli. Dolaylı ışık onun yaşaması için doğru ortamı sağlıyor. Direkt güneş görmesi kesinlikle zararlı. Orkide ile diğer saksı bitkileri arasındaki fark, biz orkidelerde içme suyu ile sulanmasını sağlıklı görüyoruz. Çünkü şebeke suyunda belli bir oranın üzerinde kireç var. Diğerlerine nazaran daha nazik bir çiçek olduğu için orkideleri sularken içme suyu kullanmalarını öneriyoruz. Su dolu bir kabın içerisine oturtup bir haftada, 10 günde bir birkaç saat bekletip süzdürmeleri önemli” şeklinde konuştu.



“Çiçeği çok sulamaktan öldürmek susuz bırakıp öldürmekten daha kolay”

Öte yandan Arda Özbay, yaz aylarında artan çiçeklerin ölmesi hakkında ise susuz kalması kadar aşırı sulamanın da sebep olabileceğini belirtti.

Çiçeği çok sulamak yerine az sulamanın daha kolay öldüreceğini ifade eden Özbay, “Bir de şu hata var. Çiçek bakanların toprağın nemini mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Parmağıyla dokunduğunda topraktaki nemi hissettiğinde su vermemesi lazım. Nasıl az su öldürüyorsa çok su da öldürüyor. Yaz aylarında insanlar zaman zaman çok su gerektiğini düşünüp her gün sulayabiliyor. Tabii sulamak şart fakat çok su öldürür. Hatalı sulamalardan biri de o zaten. Çok su verip çürütüyorlar. Yaz aylarında da artabiliyor bu fazla sulama. Aynı şeyi bu kadar tecrübem olmadan önce ben de yapıyordum. Bu tarz bir bitkim vardı. Her gün bir çay bardağı su döküyordum. Nihayetinde çürütmüşüm fazla sulamaktan. Çiçeği çok sulamaktan öldürmek susuz bırakıp öldürmekten daha kolay. Bu da çok sık yapılan bir hata. Çiçekten çiçeğe bu durum değişebileceği için aldıkları çiçeğin nasıl sulanacağını öğrenmeleri şart. Çiçeğin bulunduğu ortamla da çok alakalı” diye konuştu.

Kaynak: İHA