Demirtaş Ve Önder'in 'Terör Örgütü Propagandası' Davası

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in, Zeytinburnu'nda yaptıkları bir konuşmada 'terör örgütü propagandası yaptıkları' iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle yargılanmasına devam edildi.

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Zeytinburnu'nda yaptıkları bir konuşmada "terör örgütü propagandası yaptıkları" gerekçesiyle haklarında 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yargılanmalarına devam edildi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yedinci duruşmaya başka suçtan tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve tutuksuz yargılanan Sırrı Süreyya Önder katılmadı. Sanıkları avukatları temsil etti.

Duruşmada, tutuklu sanık Demirtaş'ın, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla değil bizzat duruşmaya gelerek son savunmasını yapma talebine ilişkin mazeret dilekçesi gönderdiği tutanağa geçirildi.

Beyanda bulunan Demirtaş'ın avukatlarından Ercan Kanar, "Müvekkilimizin cumhurbaşkanlığına adaylığı süreci dikkate alınarak son savunması için uzun bir süre talep ediyoruz. Ayrıca müvekkilimizin bizzat duruşmaya getirilerek son savunmasının alınmasını da istiyoruz." dedi.

- Demirtaş'ın duruşmaya katılma talebi kabul edildi

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Selahattin Demirtaş'ın mazeretinin kabul edilmesine ve son savunmasını yapmak üzere bir sonraki duruşmaya getirilmesine hükmetti.

Sanıklara son savunmalarını yapmaları için süre veren heyet, duruşmanın da 7 Eylül'de Silivri'de yapılmasını kararlaştırdı.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 17 Mart 2013'te Zeytinburnu'nda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) organizasyonuyla gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarında terör örgütü PKK adına yasa dışı sloganların atıldığı ve parti yöneticilerinin "Öcalan'a özgürlük-Kürtlere statü" yazılı slayt perdesinin önünde konuşma yaptığı belirtiliyor.

Kutlamaların terör örgütü yandaşları tarafından PKK/KCK terör örgütünün sözde bayrağının açılmasıyla tamamen yasa dışı bir eyleme dönüştüğü vurgulanan iddianamede, sanıklar Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in, terörist başı Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları önünde, yüzünü kapatan örgüt mensuplarının sözde bayrakları açtıkları sırada konuşma yaptıkları dile getiriliyor.

Söz konusu konuşmalarda terör örgütü ve Öcalan'ın propagandasının yapıldığı öne sürülen iddianamede, şüphelilerin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Kaynak: AA