Yapay Akciğer Cihazı İle Bir Hayat Daha Kurtarıldı

VM Medical Park Samsun Hastanesi Acil Servisi’ne, akut yetişkin solunum sıkıntısı (ARDS) şikayetiyle sevk edilen Cevdet Çetin, Türkiye’nin sayılı sağlık merkezlerinde bulunan yapay akciğer cihazı ile hayata tutundu.

Tıbbi öyküsünde kalp yetmezliği, koah, pnömoni (zatürre), kalp pili, ARDS hastalıkları bulunan hastanın tedavisi için VM Medical Park Samsun Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinden Opr. Dr. Tolga Önder ile Göğüs Hastalıkları Kliniğinden Doç. Dr. Şevket Özkaya Cevdet Çetin’in tedavi sürecinde beraber değerlendirme yaptı. Hasta uyutularak solunum cihazı ile takip ve tedaviye alındı. Ancak ciddi akciğer hasarından kaynaklı, hedeflenen oksijenasyon düzeyine ulaşılamaması nedeniyle, tedaviye yanıt vermesini sağlayacak süreyi kazanmak için, ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation) adı verilen yapay kalp ve akciğer cihazına bağlandı.

Opr. Dr. Tolga Önder, “Yapay kalp-akciğer makinesi, özellikle akciğerinde sorun olan hastaların hayatta kalabilmeleri için gerekli tedaviye uygun koşulları sağlamada uygulanmaktadır. Hastanın yapay akciğer cihazına bağlanma kararının verilmesi, cihaza bağlandıktan sonra takibinin titizlikle yapılması ile tedavinin olumlu sonuç vermesi, hastanın sağlığına kavuşmasında çok önemlidir” dedi.



Yapay akciğer cihazı ile sağlığına kavuştu

1 hafta boyunca cihaza bağlı kalan Cevdet Çetin, beklenilenden daha hızlı bir şekilde sağlığına kavuştu. Hastanın yapay akciğer cihazı ile tedavisinin uygulanmasından, tedavinin takip ve sonlanmasına kadar tüm süreçleri beraber yürüten Doç. Dr. Şevket Özkaya, “Bu cihaz, kalp veya akciğerinde ciddi problem olan ve normal yoğun bakım şartlarındaki tedavilere yanıt vermeyen hastalarda kullanılıyor. Cevdet Çetin’in diğer yapay akciğer cihazı ile hayata tutunan hastalarımız gibi sağlığına kavuşturmanın mutluluğu içerisindeyiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA