Fındık Bahçelerinde 'Kahverengi Koşnil' Tehdidi

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 300-400 rakımın üzerindeki bölgelerde fındık bahçelerinde "kahverengi koşnil" zararlısının varlığının tespit edildiğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda müdürlük teknik elemanlarının arazide çalışma yaptığı belirtildi.

Açıklamada, incelemeler sonucu 300-400 metre üzeri rakımlı alanlardaki fındık bahçelerinde zararlının varlığının tespit edildiği vurgulanarak, "Kahverengi koşnil 3-7 mm uzunluğunda, 2-4 mm genişliğinde, 1,3-5 mm yüksekliğinde kestane renkli, yumuşak ve kubbe şeklinde kabuğu olan bir böcektir. Fındık bahçelerinde kahverengi koşnil larva ve erginleri yaprak ve sürgünlerde emgi yaparak beslenir. Ayrıca tatlı madde ile fumajin oluşumuna da neden olur. Böylece bitkilerin zayıflamasına, verimin düşmesine ve hatta kurumasına da sebep olurlar." denildi.

Üreticilere bugünlerde zararlı ile zirai mücadele yapılmaması uyarısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu dönem kahverengi koşnil zararlısı için ilaçlı mücadele dönemi değildir. İlaçlı mücadele zararlının hareketli ve birinci dönmelerinden oluşan genç larvalarına karşı yapılır. Yani yumurtaların açılımının tamamlanmasına yakın haziran sonlarında (ilk açılmadan yaklaşık bir ay sonra) ilaçlama yapılabilir. Üreticilerimiz ilaçlı mücadeleye karar vermeden önce mutlaka bahçelerinde bu zararlıyı yüzde yüz kontrol altına alan verticillium lecani ve cordiceps clavulatus mantarlarının varlığını tespit etmeleri gerekmektedir. Bu mantarlar kahverengi koşnil zararlısının erginlerini parazitleyerek (beyaz bir tabaka oluşturarak) zarar yapmasının önlemektedir. Bu durum oluştuğunda kesinlikle ilaçlı mücadele yapılmamalıdır."

Kaynak: AA