Soma'daki 301 Madenci İçin Hazırladığı Belgesel Ödül Getirdi
ABD’de yaşayan Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu balerin Alev Baymur’un Soma’da hayatını kaybeden 301 maden işçisini anlatan belgesel filmi, Los Angales’ta düzenlenen Slikon Beach Film Festivali’nde ‘En İyi Belgesel’ ödülüne layık görüldü.

Ödül gecesinin ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulunan ünlü sanatçı Alev Baymur, “Soma faciası olmadan önce Mustafa Kemal Atatürk için bir film hazırlıyordum. Soma’da o elim kaza gerçekleştiği gece bütün Türkiye gibi bende çok ağladım. Bir insan ne zaman ölürmüş biliyor musunuz; son bir kez, son birisi tarafından adı anılmadığı zaman. Bu düşünceden hareket ederek sanatla bu 301 maden şehidini ölümsüzleştirebileceğime inandım. O isimlerin her zaman anılabileceğini sağlayabileceğimizi düşündüm ve kendime ait stüdyomda hiçbir acıyı göstermeden nasıl hissettirebilirim diye bir proje hazırladım” dedi.
Bunun için mpeg ve after effects teknikleriyle belgesel çekimlerini hazırladıklarını aktaran Baymur, “Bu projede bana sanatçı dostlarımda destek vererek, projede gönüllü olarak yer aldılar. Bu projeyi daha sonra film formatına çevirip, İngilizce alt yazıları yazdırıp, ABD’deki saygın festivallere gönderdim. Bir festivalden kabul, diğer bir festivalden ise gösterim talebi geldi. Çok heyecanlandım. Bu gösterimi hayata geçirirken canlı performanslar da içine koyduk. Filmin gösterimi sırasında da aynı zamanda canlı bir dans performansı ile yaşanılan o derin acıyı izleyiciye hissettirmeye çalıştık. Bu yaptığımız canlı performanslar ABD’de çok etkileyici bulundu ve çok beğenildi. Bu gösterimin ardından ‘En yenilikçi anlayış dökümantresi’ ödülünü de kazandı. Bundan sonra da bu belgeseli ABD başta olmak üzere Avrupa’nın bir ülkesinde organize edilen festivallere göndermeye devam edeceğim. Bu filmle ilgili herhangi bir katkı oluşabilirse bunu da Soma için kabul edeceğim” diye konuştu.
