Abdülhamid Han'ı Anlatan 'Usta'ya Japonya'dan Talep Var

2. Abdülhamid Han'ın hayatının anlatıldığı 'Usta' isimli tiyatro oyunu Edirne'de sahnelendi Tiyatrocu Yenilmez: '81 il toplamda 100 oyunu oynadıktan sonra özel gösterimler olacak. Avrupa'dan yoğun talep var. Balkanlardan talep var. Japonya'dan büyük talep var'

Abdülhamid Han'ı Anlatan 'Usta'ya Japonya'dan Talep Var
Tiyatrocu Ahmet Yenilmez, Osmanlı Cihan Devleti'nin 34'ncü padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han'ın hayatını konu alan "Usta" adlı oyuna Avrupa, Balkanlar ve Japonya'dan büyük talep olduğunu söyledi.

Tiyatrocu Ahmet Yenilmez'in yazıp yönettiği, 2. Abdülhamid Han'ı konu alan oyun, Trakya Üniversitesi (TÜ) Devlet Konservatuvarı Konferans Salonu'nda seyircilerle buluştu.

Vefatının 100. yılında Sultan 2. Abdülhamid Han'ı anma etkinlikleri kapsamında Ziraat Bankası'nın katkılarıyla sahnelenen oyunda, Abdülhamid Han'ın hayatı, baba-kız ilişkisi üzerinden anlatıldı.

Yaklaşık 2 saat süren tek perdelik oyuna izleyiciler yoğun ilgi gösterdi.

Yenilmez, oyun öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyunun çok beğenildiğini ve 100 gösterimlik turnenin ardından, farklı gösterimler olacağını söyledi.

Edirne'nin 43'üncü durakları olduğunu ifade eden Yenilmez, "81 il toplamda 100 oyunu oynadıktan sonra özel gösterimler olacak. Avrupa'dan yoğun talep var. Balkanlardan talep var. Japonya'dan büyük talep var. Genel Müdürlüğümüzle oturup bunu konuşacağız. Ülkemizde ilk kez bir kurum, gerçekten örnek bir vefa örneği gösterdi. Bu ülkede ilk tiyatro salonunu açmış olan insanı bir sezon içerisinde dünyada ilk kez 100 noktayı dolaştırmak gerçekten bir vefa örneği. Bankamıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

Oyunda Sultan 2. Abdülhamid Han'ı, bilinmeyen yönleriyle yansıtmaya çalıştıklarını belirten Yenilmez, şöyle devam etti:

"Üzerinde çok tartışma olmuş, daha ne olduğu ne yaptığı tam bilinmeyen bir insanı, bilinmeyen bir yönüyle anlatmak tabii ki zor. Muhteşem bir ilgi var. Tekirdağ ve Kırklareli'nde yoğun bir ilgi vardı. Bu, bize şunu gösteriyor. Sanatın ayna tutma hali, yalansız ve riyasız bir şekilde yapıldığı takdirde insanlarımız ilgi duyuyor. İyi iş, kendi reklamını kulaktan kulağa yapıyor. Tabii Edirne çok başka bir yer. Edirne bizim Avrupa başkentimiz. Payitaht bir şehir. Edirne'de oynamak bir başka."

Ziraat Bankası Trakya Bölge Müdürü Kemalettin Bayat da oyuna yoğun bir ilgi olduğunu ve böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti.

"Usta" isimli oyunu, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Çakmak, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, protokol üyeleri ve vatandaşlar izledi.

Oyun sonunda, tiyatro ekibi kendilerine takdim edilen çiçekleri salonda yer alan bir asker yakınına hediye ederek, Afrin'deki Türk askerine selam gönderdi.
Kaynak: AA