ABD'de Nüfus Sayımında 'Vatandaşlık' Sorusu Tartışması

2020 yılında ABD’de gerçekleşecek nüfus sayımında Trump yönetiminin, kişilerin vatandaşlık durumunu sormak istemesi tartışmalara neden oldu.

ABD'de Nüfus Sayımında 'Vatandaşlık' Sorusu Tartışması
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 2020’de gerçekleşecek sayımda kullanılacak formlarda “vatandaşlık” bilgisi ile ilgili sorunun yer alacağını açıkladı.

Ross sorunun Adalet Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda azınlıkların oy hakkının daha iyi korunması amacıyla eklendiğini söyledi.

ABD’de nüfus sayımı her on yılda bir yapılıyor.

Demokratlar, sivil toplum örgütleri ve birçok eyalet bu sorunun sorulmasını vatandaş olmayan ama ABD’de ikamet edenlerin gözlerini korkutarak sayım sonucunda yanlış bilgiler ortaya çıkaracağını ve bu durumda federal hükümetin ödeneklerinin yanlış yönlenebileceğini iddia ediyor. 1950 de yapılan sayıma kadar yer alan soruyu tekrar formlara eklemeyi ise Cumhuriyetçiler “sağduyulu” bir yaklaşım olarak nitelendiriyor. Senatör Ted Cruz “Sayımdan gelecek verinin doğru olmasının zorunlu, bunun ABD politikaları konusunda büyük etkisi var. Vatandaşlık ile ilgili bir soru kabul edilebilir, sağduyulu bir ekleme” dedi.

Beyaz Saray Basın sözcüsü Sarah Huckabee Sanders sorunun eklenmesi kararını doğru bulduğunu ve karşı çıkanların korkularının yersiz olduğunu belirtti.

Ancak bütün Cumhuriyetçilerde aynı fikirde değil. Florida Temsilcisi Ileana Ros-Lehtinen bugün yaptığı açıklamada, “Hükümeti 2020 sayımında yer alacak soruyu tekrar değerlendirmeye çağırıyorum. Çünkü bu soru katılımcıların cesaretini kıracaktır” dedi.



California dava açıyor

California Eyalet Savcısı Xavier Becarra eyaletin bu konuda dava açacağını söyleyerek sorunun eklenmesini “kanunsuz” olarak değerlendirdi.

ABD’li Müslümanlar da karşı

ABD’nin en büyük Müslüman sivil toplum örgütü olan Amerikan İslami ilişkiler Konseyi - CAIR yaptığı açıklamada, yeni eklenen soruyu “Trump yönetiminin beyaz ırkçılık gündeminin bir paçası” olarak değerlendirdiklerini duyurdu. Bu eklemenin bugünkü atmosferde göçmenler ve çevresindekiler için onları hedef alan bir hareket olarak görüleceğini, sınırdışı edilme ve tutuklanmalarla karşı karşıya olan azınlıkların sayıma katılması konusunda cesaretlerini kıracağını açıklayan CAIR amaç “Ulusu 1950’lerin sahte beyaz cennetine geri çekmek” dedi.

Kaynak: İHA