Uzman Çavuşu Şehit Eden Sanıklara 15 Müebbet Hapis İstemi

Toros Dağlarında 2 yıl önce yürütülen arama faaliyeti sırasında Jandarma Uzman Çavuş Fazıl Doğruöz'ün şehit edilmesi ile bölgedeki bazı terör olaylarına ilişkin 16'sı tutuklu 24 sanıktan 5'inin toplam 15 ağırlaştırılmış müebbet, diğerlerinin ise örgüt üyeliği, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma ve el değiştirme gibi suçlardan 25 yıla kadar hapisleri isteniyor İddianamede savunmasına yer verilen tutuklu sanık Abdulkadir Akdoğan, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirterek terör örgütü PKK'nın gençleri nasıl kandırdığına ilişkin itiraflarda bulundu.

GÜLSEM ADAM - Toros Dağlarında 2 yıl önce yürütülen arama faaliyeti sırasında Jandarma Uzman Çavuş Fazıl Doğruöz'ün şehit edilmesi ile bölgedeki bazı terör olaylarına ilişkin 5 sanığa toplamda 15 ağırlaştırmış müebbet, diğer 19 sanığa ise 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca, 24 Ağustos ve 14 Ekim 2016'da terör örgütü PKK'nın birkaç tesis ve jandarmaya yönelik saldırısı ile Uzman Çavuş Fazıl Doğruöz'ün şehit edilmesiyle ilgili 16'sı tutuklu 24 sanık hakkında hazırlanan iddianame, Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Şehit düşen Doğruöz'ün yakınlarının da aralarında bulunduğu 9 müştekinin yer aldığı iddianamede, olayla ilgili tutuklu sanıklardan Uzman Çavuş Doğruöz'ün şehit edildiği saldırıda yer aldıkları tespit edilen Abdulkadir Akdoğan'a 6, Emrecan Demir'e 5, birbirleriyle akraba olan Abbas Yaküt'e 2, Abdulkerim Yaküt'e 1 ve Hasan Yaküt'e 1 olmak üzere toplamda 15 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Diğer sanıklar için de bilerek ve isteyerek silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma ve el değiştirme suçlarından 5 yıldan 25 yıla kadar hapisleri talep edildi.

Toplam 161 sayfalık iddianamede, terör örgütü mensuplarının Akdeniz bölgesinde eylem yapmak üzere nasıl yuvalanmaya çalıştıkları, bulundukları eylem girişimlerinden çoğunun güvenlik güçlerince önlenmesinin ayrıntılarına yer verildi.

İddianamede savunmasına yer verilen sanık Abdulkadir Akdoğan, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirterek terör örgütü PKK'nın gençleri nasıl kandırdığına ilişkin itiraflarda bulundu.

Akdoğan, katıldığı 2013 yılında Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Hakkari Yüksekova ilçesinde düzenlenen mitinginde örgüt mensuplarını gösteren bir filmin sahneden perdeye yansıtıldığını aktarırken, yanına yanaşan bir kişinin kendisini propaganda yaparak kandırdığını anlattı. Kendisine nereli olduğunu, bağlı bulunduğu aşiretini soran bu kişinin, macera ve özgürlük vaadiyle aldatarak örgüte üye yaptığını söyledi.

- 11 farklı suçtan yargılanacaklar

Mahkemenin kabul ettiği iddianameye göre Jandarma Uzman Çavuş Doğruöz'ü şehit eden sanık Akdoğan ve diğer 4 sanık "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "resmi belgede sahtecilik", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme", "yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme", "izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma imal etme nakletme satma", "terör örgütü propagandası yapma", "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından yargılanacak.
Kaynak: AA