Köksal Toptan, Adının Verildiği Salonun Açılışını Yaptı

TBMM Eski Başkanı ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, adının verildiği konferans salonunun açılışını yaptı. Toptan, hayatının yazıldığı “Ağabey” kitabını anlatırken de “Türkiye siyasetinde bu sahneler maalesef çok azdır” diye konuştu.

Köksal Toptan, Adının Verildiği Salonun Açılışını Yaptı
Kozlu Kaymakamlığı’nda düzenlenen programa TBMM Eski Başkanı ve Başbakanlık Kamu Görevlileri Başkanı Köksal Toptan, eşi Saime Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, idare amirleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Başkan Köksal Toptan, beraberindekiler ile birlikte adının verildiği “Köksal Toptan Konferans Salonu”nun açılış kurdelesini kesti.

“Kozlu’nun ilçe statüsüne kavuşmasında en büyük paya sahip”

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu salonda açılış konuşmasını yapan Kaymakam Karakaya, “Şehrimizin yetiştirdiği önemli siyasetçi ve devlet adamı Köksal Toptan beyefendinin adının verildiği konferans salonunun açılışı ve söyleşi programına hepiniz hoşgeldiniz. Kozlu’nun ilçe statüsüne kavuşmasında şüphesiz en büyük paya sahip olan Köksal Toptan büyüğümüze Kozlu’nun ilk kaymakamı olarak vefamızı sunmak adına bu programı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Sizleri görmekten büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hepinizin bildiği üzere yaklaşık 5 yıl kadar önce ilçe statüsüne kavuşan Kozlu’da bütün kamu kurumlarımız hemen hemen teşkil etmiş durumda ve vatandaşımızın hizmetine sunulmuş vaziyettedir. Bu noktada Valimiz başta olmak üzere belediye başkanlığımıza, siyasi parti temsilcilerimize, ilçe müdürü arkadaşlarıma, muhtarlarımıza vatandaşlarımıza teşekkürü borç biliyorum. Zonguldak’ın ve ülkemizin yakın dönemde çok büyük bir yere sahip olan Köksal Toptan, hayat hikayesinde ve özel hayatında toplumumuz için gerçek bir rol model teşkil etmiştir” diye konuştu.



“Siyasi bir kimlikle hizmet vermiş olmasına rağmen siyaset üstü bir insan olmuş”

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar ise Köksal Toptan’ın siyasi bir kimlikle hizmet vermesine rağmen siyaset üstü bir insan olduğuna vurgu yaptı. Vali Çınar, “Burada Köksal Toptan ismi siyasi bir kişilik olmasına rağmen devlet içerisinde çok uzun dönem siyasi bir kimlikle hizmet vermiş olmasına rağmen siyaset üstü bir insan olmuş, bizim gibi kamu görevlileri açısından yeni siyasetçiler, mevcut siyasetçiler açısından bir model olmuş isimdir. Bu boşuna olmuyor, tesadüfen de olmuyor. Burada büyük bir emek, büyük bir gayret, ahlak, bütün insani değerler hepsi birden olursa ancak bu siyaset üstü kişilik oluşabiliyor, devlet adamlığı oluşabiliyor. Bu şehrimize, bölgemize hem bakanlığı ve diğer devlet görevleri esnasında vermiş olduğu ve bizim daha bilmediğimiz eserlerden başka üniversitemizin çok güzel ve değerli çalışmasıyla ebedileşebilecek bir isim olmuştur” diye ifade etti.



“Türkiye’de siyasetin şartları elbette çok zordur”

TBMM Eski Başkanı ve Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan salonun açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’de siyasetin şartlarının zorluğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Herkese teşekkürlerimi, minnetlerimi sunmak istiyorum. İnsanlar için herhalde en güzel şey arkada hoş seda bırakmak. Onu becerebildiysem yapabildiysem, en güzel kullarından biri olarak kendimi görüyorum. Biz seçilmişler yada atanmışlar yani devletin, milletin işlerini gören insanlar, kendi cebimizle, kendi imkanlarımızla bir şey yapıyor değiliz. Bu milletin, bu devletin parasını yine bu devlet ve millet için harcıyoruz. İşte onları yaparken arkada bir şeyler bırakmak, ‘bu adam iyi bir adamdır’ dedirtebilmek için hepimizin hedefi ve amacı olmalıdır. Türkiye’de siyasetin şartları elbette çok zordur. Ama dünyanın hiçbir yerinde siyaset çok kolay değildir. O nedenle 1963’de İstanbul Gaziosmanpaşa İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı’ndan başlayan siyaset hayatımda bugüne gelmiş birisi olarak insanların güzel şeyler söylemeleri, insanların güven beyan etmeleri, sevgi beyan etmeleri elbette mutlulukları zirveye çıkartır. Bugün ben bu duyguları yaşıyorum. Türkiye siyasetinde bu sahneler maalesef çok azdır. Hele bir üniversitenin yaşayan bir siyasetçi hakkında kitap yazması çok daha zordur. Belki de ilktir. O nedenle eski rektörümüz Mahmut Özer’e, Esra Güner Hacıoğlu’na şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu kitap için Esra hanım onlarca kere Ankara’ya geldi. Benimle bin sayfayı aşkın mülakatlar yaptı. 10-15 bin fotoğrafı taradı. Sayısı 40 bine ulaşan gazete kupürlerini inceledi. Benim pek çok unuttuğum şeyi O çeşitli kaynaklardan benim hayatımı okuyarak bana soru olarak yöneltti. Ve ortaya okunması kolay bir kitap ortaya çıktı. Bugün bunun imza gününü yapıyoruz. Kozlu, bir adım öne geçmek suretiyle ve büyük bir kadirşinaslık göstererek bu salona benim adımı vermek suretiyle beni minnettar bıraktı. Siyasetçiler bu sahnelerle çok karşılaşmıyorlar maalesef. Ama Anadolu’dan gelen bir söz vardır, ‘Marifet iltifata tabidir’ diye. Biz de zaman zaman bir teşekkürü bile çok görürüz. O nedenle bir siyasetçi olarak da bugün burada gördüklerim çok şey ifade ediyor, duyduklarım, yaşadıklarım. Size minnetlerimi duymak istiyorum. Zonguldak madencileri benim hayatımın çok önemli bir parçası. Kitapta ondan sıkça bahsediyor.”

Program, Esra Güner Hacıoğlu’nun Bülent Ecevit Üniversitesi yayınevinden çıkan ve Köksal Toptan’ın hayatını anlatan "Ağabey” kitabının tanıtılması ile son buldu.
Kaynak: İHA