Kanser Hastaları 'Kendilerine İyi Bakmayı' Öğreniyor
Kanser Savaşçıları Derneği'nin 'İyi Bak Kendine' atölyeleri, kanserle mücadele eden kadınlara, daha iyi görünmenin ve hissetmenin yollarını göstermeyi ve onların yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yardım etmeyi amaçlıyor Atölyelerde, güzellik uzmanları ve kuaförlerden cilt bakımı, makyaj, peruk seçimi/bakımı, bandana ve eşarp kullanımıyla ilgili öneriler paylaşılırken, dileyen gönüllülere bakım ve makyaj yapılıyor Proje Koordinatörü Sonnur Saatçi: 'Kanser, özellikle kadınlarda saç dökülmesi, kirpik dökülmesi, cilt kuruluğu, cilt renginin değişmesi gibi fiziksel yan etkilere, kadınların aynaya baktığı zaman kendilerini beğenmemelerine ve eskisi gibi görünmedikleri için moral bozukluğuna neden oluyor' 'Kanserin bir kişiyi değil, pek çok kişiyi, hasta olan organın yanı sıra bütün vücudu ve insanların ruh sağlığını etkilediğini göstermek ve bunlara bir an önce çözüm üretmek gerektiğini vurgulamak için böyle bir atölye yapıyoruz'.
Kanserle mücadelede tanı alanlara tedavilerle ilgili bilgi vermek ve eğitimler düzenlemek kadar onlara bu zorlu süreçte hastalığın ve tedavilerin yan etkileriyle baş etmeleri için öneriler sunmak da büyük önem kazanıyor.Kanser ve tedavinin yan etkilerinden kaynaklanan saç kaybı, cilt rengi değişikliği gibi fiziksel değişimler tedavi sürecinin daha da zorlaşmasına neden oluyor.
Kadınlara daha iyi görünmenin ve hissetmenin yollarını göstermek ve yaşam kalitelerinin yükselmesine yardım etmek amacıyla tasarlanan ücretsiz katılımlı "İyi Bak Kendine" atölyelerinde, psiko-onkolog ve uzmanlar, tedavi sürecinde daha iyi görünmenin yollarını paylaşıyor.
Atölyelerde, konusunda eğitimli güzellik uzmanları ve kuaförlerden cilt bakımı, renk seçimi, makyaj, peruk seçimi/bakımı, bandana ve eşarp kullanımı ile ilgili öneriler paylaşılırken, dileyen gönüllülere bakım ve makyaj yapılıyor.
Uzmanlar, tanı alanlara, beslenme, psikolojik destek ve egzersiz konularıyla ilgili de yol gösteriyor.
Atölye öncesi ve sonrasında ise beklenti ve sonuçlar ile atölyelerin yaşam kalitesine etkisini araştırmak amacıyla ölçme ve değerlendirme yapılıyor.
Atölye bittikten sonra bile tanı alanların buradan aldığı eğitimi ve bilgileri günlük yaşamlarında da sürdürebilmeleri için de cilt bakımı saç bakımı ve makyaj gibi ürünlerin bulunduğu küçük bir bakım çantası da "kadın kanser savaşçıları"na hediye ediliyor.
- "Evde olsam yatıyordum"
"İyi Bak Kendine" Atölyesi Proje Koordinatörü Sonnur Saatçi, kanserin, medikal ve psikososyal olarak hastalara ve hasta yakınlarına büyük yük ve sıkıntılar getiren uzun soluklu bir süreç olduğuna değinerek, "Kanser, özellikle kadınlarda saç dökülmesi, kirpik dökülmesi, cilt kuruluğu, cilt renginin değişmesi gibi fiziksel yan etkilere, kadınların aynaya baktığı zaman kendilerini beğenmemelerine ve eskisi gibi görünmedikleri için moral bozukluğuna neden oluyor. Hastalık aynı zamanda çevrede, iş yerinde, sokakta, arkadaşları arasında etiketlenmelerine yol açıyor." diye konuştu.
Dernek olarak kadınları hastalıktan uzaklaştırmak ve evlerinde fiziksel değişikliklerle baş edebilme yollarını anlatmak için "İyi Bak Kendine" atölyelerine başladıklarını dile getiren Saatçi, "Her yıl 4 Şubat'ta özel bir etkinlikle mutlaka kansere dikkati çekmeye ve toplumsal farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Kanserin bir kişiyi değil, pek çok kişiyi, hasta olan organın yanı sıra bütün vücudu ve insanların ruh sağlığını etkilediğini göstermek ve bunlara bir an önce çözüm üretmek gerektiğini vurgulamak için böyle bir atölye yapıyoruz." dedi.
Etkinliğe katılan 66 yaşındaki Kadriye Avcı da kendisine 6 ay önce pankreas kanseri teşhisi konulduğunu ifade ederek, kemoterapi sürecinin devam ettiğini söyledi.
Atölyeye katılmaktan memnuniyet duyduğunu aktaran Avcı, "Evde olsam yatıyordum. Burası çok iyi geldi, çok rahatladım. Cilt bakımı ve makyaj yapıldı. Peruğum gelmiş çok mutluyum." ifadelerini kullandı.