Sultan 2'Nci Abdülhamid Han Tüm Yönleriyle Bu Konferansta Konuşuldu

Eğitim Bir-Sen Genel Merkezi tarafından İstanbul’da “100 Yıl Sonra Sultan 2’nci Abdülhamid Han" konulu uluslararası ilmi toplantısı düzenlendi.

Sultan 2'Nci Abdülhamid Han Tüm Yönleriyle Bu Konferansta Konuşuldu
Eğitim Bir-Sen Genel Merkezi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen “100 Yıl Sonra Sultan 2’nci Abdülhamid Han" uluslararası ilmi toplantısı ile Sultan 2’inci Abdülhamid Han anıldı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda davetli katıldı.

Sultan 2’inci Abdülhamid Han’ın tüm yönleriyle konuşulduğu panelin birinci oturumunda Sultan 2’nci Abdülhamid Han döneminde Osmanlı İmparatorluğunun genel bir değerlendirmesi yapıldı. Oturuma Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan başkanlık yaptı.

Panelin ikinci oturumunda ise Sultan 2’nci Abdülhamid Han döneminde imparatorluğun dönüşümü, modernleşme, bürokratikleşme ve merkezileşme konuları ele alındı. İki gün sürecek panel boyunca yurt içinden ve yurt dışından gelen bilim insanları, Sultan 2’nci Abdülhamid Han döneminde yürütülen dış politika, Filistin meselesi, o dönemin projeleri, kültürel ve sosyal hayat konularını masaya yatıracak.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ”Bu toplantının amacı tarihin tekerrür etmemesi için gerekli olan hisseyi tarihten çıkarmak, dünden bugüne istikametimize ışık tutacak verileri almaktır. Övgü ve yergi geriliminden kurtularak bütün gerçekliğiyle Sultan Abdülhamid ve dönemini aydınlatıp milletin istifadesine sunmaktır. Toplantımızda Abdülhamit Han, çok yönlü bir şekilde masaya yatırılacak. Konusunda uzman akademisyen ve münevverlerimiz derinlikli bir şekilde Abdülhamid Han’ın yaşadığı dönemi, uluslararası sistemi ve o dönemin emperyalist devletini bize anlatacaklar" dedi.



"Emperyalizmin en büyük hedefi Osmanlı’yı ve onun misyonunu yok etmektir"

Emperyalizmin ne olduğunu, nasıl bir dünya kurduğunu anlamak için özellikle 1839 Balta Limanı Antlaşması’na gitmek gerektiğini söyleyen Yalçın, "Osmanlı Devleti’nin finans kapital tarafından ipotek altına alındığı, vesayet sisteminin içine yuvarlandığı bir anlaşmadır Balta Limanı. Bu kırılma anı bilinmeden ne Abdülhamit Han’ın mücadelesini anlayabiliriz ne de yıllarca bizi boğmak isteyen vesayet sistemini. Balta Limanı Antlaşması, Kırım Savaşı’ndaki borçlanma ve Abdülaziz Han’ın katli. Emperyal sistemin bu topraklara yerleşmesinin üç evresi. Abdülhamid Han, bu zeminde tahta oturmuştur. Düşünün bütün gücüyle emperyalizmin en büyük hedefi Osmanlı’yı ve onun misyonunu yok etmektir" dedi.

Toplantının ardından tüm konuları kapsayan bir kitap hazırlanarak, paylaşılan bilgiler daha geniş kitlelere ulaştırılacak.
Kaynak: İHA