Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu İmza Töreni

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: 'Sayın Cumhurbaşkanımız son günlerde çocuk istismarına en ağır cezanın verileceğini ifade etti. Bu açıklamanın altına sivil toplum kuruluşları olarak bizler de imza atıyoruz. Çocuklarımıza kıyan caniler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır' 'Mevzuat düzenlemeleri ve yürütülen faaliyetler sonucunda çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda çok önemli mesafeler kat edildi'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuk istismarına en ağır cezanın verileceği yönündeki açıklamasının altına, bütün sivil toplum kuruluşları olarak imza attıklarını belirterek, "Çocuklarımıza kıyan caniler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Deklarasyonu imza töreni düzenlendi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikalar Konfederasyonu (HAK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) adına yaptığı konuşmada, 2018'in, büyük bir vizyonla ülkede çocuk işçiliğiyle mücadele yılı ilan edildiğini bildirdi.

Allah'ın emaneti çocuklara yapılan kötü davranışların, cana kıymakla aynı olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız son günlerde çocuk istismarına en ağır cezanın verileceğini ifade etti. Bu açıklamanın altına burda bulunan bütün sivil toplum kuruluşları olarak da bizler de imza atıyoruz. Çocuklarımıza kıyan caniler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır." diye konuştu.

Çocuk işçiliğinin de başka bir istismar olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, çalışmak zorunda kalan çocukların temel eğitimi alamadığını ve geleceklerini kaybettiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, çocuk işçiliğinin hayat hırsızlığı olduğunu vurgulayarak, "Çocuk işçiliğini önlemenin yapısal çözümü elbette öncelikle eğitime önem vermektir. 2018 yılı bütçesinde en büyük payın eğitime ayrıldığını memnuniyetle görüyoruz. Elbette bu rakam ekonomideki büyümeye paralel olarak daha da yukarı gidecektir." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, çocuk işçiliği sorununun en önemli nedenlerinden birinin ebeveyn işsizliği olduğunu aktararak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde başlatılan istihdam seferberliğiyle, işsizlik sorununun çözümüne önemli bir katkı yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye'de bulunan 3,5 milyonun üzerindeki Suriyelinin yaklaşık 1 milyon 200 bininin 5-18 yaş grubundaki çocuklardan oluştuğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Türk milleti sadece kendi çocuklarına değil bölgesindeki tüm çocuklara da sahip çıkmaktadır." dedi.

Hisarcıkloğlu, yapılan mevzuat düzenlemeleri ve yürütülen faaliyetler sonucunda çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda çok önemli mesafeler kat edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kamu, özel sektör ve sivil toplumun çocuk işçiliğine karşı tek yürek olması çok kıymetli.Türkiye bir ve beraber olduğu sürece aşamayacağı hiçbir sorun yoktur. İnanıyorum ki bu birliktelik sayesinde çocuk işçiliğini önleme noktasında daha büyük ilerlemeler kaydedeceğiz. Biz sivil toplum kuruluşları olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz."
Kaynak: AA