Yaban Hayatı Teröre Maruz Kalıyor

Londra Zooloji Cemiyeti (ZSL) Direktörü Dominic Jermey: 'Yaban hayatı kanlı, zorba, yoz ve sinsi organize suç çeteleri tarafından yok ediliyor. Bu durum halkları doğal kaynaklarından, fırsatlarından ve onurlarından mahrum bırakıyor. Gezegenimizi paylaştığımız yaratıkların yok edilmesi hepimize zarar veriyor'

Londra Zooloji Cemiyeti (ZSL) Direktörü Dominic Jermey, yasa dışı vahşi yaşam ticaretinin dünya çapında yaban hayatını terörize ettiği uyarısında bulundu.

Jermey, 11-12 Ekim'de Londra'da düzenlenecek olan Yasadışı Vahşi Yaşam Ticareti Konferansı öncesinde Guardian gazetesinde yayımladığı makalede, insanoğlunun yaban hayatı üzerinde yarattığı yıkımı teröre benzetti.

Daha önce İngiliz hükümeti için Afganistan'da terörle mücadele alanında çalışmış olan Jermey, "ZSL'deki görevim beni şimdi başka türden bir savaşın, yaban hayatına karşı verilen bir savaşın ön cephesine getirdi. Bu savaş, insanlar ve hayvanlar üzerinde katastrofik etkiler yaratıyor." diye yazdı.

Yasa dışı avlanmanın ve vahşi yaşam alanlarının yok edilmesinin hayvanlara olduğu kadar insanlara da zarar verdiğinin altını çizen Jermey, "Yaban hayatı kanlı, zorba, yoz ve sinsi organize suç çeteleri tarafından yok ediliyor. Bu durum halkları doğal kaynaklarından, fırsatlarından ve onurlarından mahrum bırakıyor. Gezegenimizi paylaştığımız yaratıkların yok edilmesi hepimize zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

1970'lerden bu yana vahşi yaşam kaybının yüzde 58 oranında azaldığına dikkati çeken Jermey, "Bu Asya'daki tüm insan nüfusunun yok olması gibi bir şey." değerlendirmesinde bulundu.

Jermey, her yıl 100 milyon köpekbalığının yüzgeçleri için, 20 bin Afrika filinin ise dişleri için avlandığını belirtti.

Londra'da yapılacak zirvenin dünya liderlerine bu konuda eyleme geçme konusunda fırsat sağlayacağını ifade eden Jermey, 2020'de yapılması planlanan BM Biyoçeşitlilik Zirvesi için de iyi bir temel olacağını vurguladı.

Bilim insanları, insanlığın doğal yaşam üzerindeki etkisinin dünya üzerindeki 6. kitlesel yok oluş olarak değerlendiriyor. İnsan uygarlığının dünyaya hakim olmasıyla birlikte memeli hayvanların yüzde 80'inin ve bitkilerin yaklaşık yarısının yok olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: AA