Alaeddin Yavaşça'nın Adı, Vapura Verilecek

Ünlü bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın isminin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Şehir Hatları'nda bir vapura verilmesi teklifi, oy birliğiyle kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, Devlet Sanatçısı, ünlü bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın isminin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki Şehir Hatları'nda bir vapura verilmesi teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında, ünlü bestekar ve devlet sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın adının Şehir Hatları Vapuru'nda bir vapura verilmesi teklifi görüşüldü. Teklif oy birliğiyle kabul edildi.

- Yavaşça kimdir?

Türk müziğine yüzlerce beste, saz eserleri, ilahi formunda yaptığı çalışmalarla yeri doldurulamaz katkı sunan sanatçı, 1 Mart 1926'da Kilis'te dünyaya geldi. Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu'nu bitirdikten sonra lise birinci sınıfı yatılı olarak Konya Lisesi'nde okuyan Yavaşça, 2 ve 3. sınıfları İstanbul Erkek Lisesi'nde birincilikle tamamladı ve 1945'te mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi'ne giriş imtihanını kazanarak Tıp Fakültesi'ne başlayan Yavaşça, 1951'de mezun oldu ve birçok hastanede doktorluk ve yöneticilik yaptı.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça'nın musiki hayatı, ilkokul sıralarında daha 8 yaşındayken keman dersleriyle başladı. Türk musikisiyle ciddi anlamda tanışması ise İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenim gördüğü yıllara rastladı. Tıp Fakültesi yıllarında üniversite korosu çalışmaları ve koronun solistliğini yapması, kendisine radyonun kapılarını da araladı. 1950 yılında radyo sanatçılığı imtihanını kazanıp, İstanbul Radyosu ailesine katılan Yavaşça, ilk eserini 1951 yılında besteledi.

Yavaşça'nın 600'ü aşkın bestesi bulunuyor.

Kaynak: AA