Arakan Konusunda Myanmar'dan İlk Ses

Myanmar yetkilileri, Arakan’da yaklaşık 2 haftadır süren çatışmalara ilişkin ilk kez resmi açıklama yaptı.

Rohingyalı Müslümanların yaşadığı Arakan eyaletine, medyanın girişi yasaklanmıştı. Ancak dün Arakan bölgesine uluslararası birkaç medyaya giriş izni verildi.

Kameramanlar, Müslümanlara yönelik yapılan saldırıların ardından kalan korkunç anları ilk kez görüntüledi. Görüntülerde evlerin hala alev alev yandığı ortaya çıktı. Çevrede insan sesi olmadığı, rüzgar nedeniyle cesetlerin koktuğu belirtildi. Bölgeye ilk giriş yapan medyalara verilen röportajlarda ise Myanmar polisi, Rohingya Müslümanlarının evlerini kendilerinin ateşe verdiğini iddia etti.

Myanmar sınır muhafızı Yüzbaşı Aung Kya Moaye, “25 Agustus’tan beri Rohingyalılar kendi evlerine ateş vererek bölgeden kaçtı. Şimdi bizi suçluyorlar. Ancak hangi Rohingyanın evleri yaktığını görmedik. Çünkü o anda sınırda nöbet tutuyorduk” dedi.

BM tarafından yapılan bir açıklamada, “Yaklaşık 175 bin Rohingyalı Bangladeş’e sığındı. Süren çatışma devam ederse sığınan Rohingyalıların 300 binden fazla olacağı düşünülüyor” denildi.

“Rohingyalar Myanmar kimliği kontrol edilerek geri alınacak”

Konu ile ilk konuşan Myanmar Güvenlik Danışmanı Thaun Tun, dün bir açıklamada, “Rohingyalar Myanmarlı değil. Myanmar’dan gider Rohingyalar varsa Myanmar kimliği kontrol ederek Myamar’a geri alınacak. Kaç senedir Myanmar’da yaşadığını belgelerle göstermek zorundalar. Ancak 1982 yılında vatandaşlık hakkı konusunda edilen tavsiye parlamentoda konuşulacak. Rahaine’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmedi. Ancak duruma göre herhangi bir zaman OHAL ilan gelebilir” dedi.

Öte yandan, 100 seneden fazladır Myanmar’da yaşayan Rohingyaları, Myanmar hiçbir zaman resmi olarak tanımadı. Onlara resmi herhangi bir kimlik verilmedi. Bu nedenle Thaun Tun’un yaptığı konuşmada Rohingyalıların Myanmar tarafından geri alınmayacağını anlaşılıyor.

Myanmar Devlet Bakanı Aung San Suu Kyi, Hindistan’daki medyalara verdiği bir röportajda, “Kofi Annan komitesi tarafından verilen tavsiyelerle bu Rohingyaların sorununu çözmeye çalışıyoruz. Rohinyalar Myanmarlı vatandaş değil. Ancak Myanmar’da yaşayan herkese güven vermek görevimizdir. O nedenle Kofi Annan komitesi tarafından verilen tavsiyeler ile ilerliyoruz” şeklinde konuştu.



Suu Kyi- Modi görüşmesi boş geçti

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Myanmar’da 2 günlük ziyaret gerçekleştirdi. Myanmar’a komşu olan Hindistan’ın başbakanının bu ziyaretinin sorulara bir çözüm olabileceği görülüyordu. Ancak ziyarette Myanmar-Hindistan arasında bir süre işbirliği imzalanırken, Rohingya konusu hiç yer almadı. Bu nedenle Rohingya için Modi’nin Myanmar’a ziyaretinin bir anlam ifade etmediği anlaşılıyor.
Kaynak: İHA