DSİ Hasankeyf'te Patlayıcı Kullanıldığı İddialarını Yalanladı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, sosyal medyada Hasankeyf’te patlayıcı kullanıldığı şeklinde yapılan yayınların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

DSİ tarafından yapılan açıklamada, "Sosyal Medya’da ’Hasankeyf’ Hasthagı ile yapılan yayında Hasankeyf’te yapılan güçlendirme çalışmalarının 12 bin yıllık tarihi şehre zarar verdiği iddia edilmektedir. Ilısu Barajı ve HES Projesi, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde uzun vadeli bölgesel kalkınma planının temel unsuru olarak, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli kilit projelerinden birisidir. Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı, 1 200 MW kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4.12 milyar KWh enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin en büyük 4. barajı ve dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin 2. büyük barajı olacaktır. Ilısu Barajının gövde inşaatı tamamlanmış olup işte fiziki olarak yüzde 96 ilerleme sağlanmıştır. Su tutma ile ilgili çalışmalara başlanılmıştır. Yukarı Hasankeyf antik kentinin Jeolojik ve Jeoteknik Bakımdan Araştırılması ve Güçlendirilmesi işi kapsamında yan vadilerde; en ufak titreşimde bile düşme riski olan ve hatta yakın zamanda bir kısmının düştüğü, bir kısmında ciddi yarıkların oluştuğu kayaların kontrollü müdahale ile düşürülmesi yapılmaktadır. Bu düşürme çalışmalarında kesinlikle patlayıcı kullanılmamaktadır. Geçmişte tehlike saçan bu kayalardan bir tanesinin düşmesi neticesinde bir vatandaşımızı maalesef kaybetmiştik. Bu maksatla tehlike saçan kayaların düşürülme işlemi büyük bir titizlikle yapılmaktadır.

Su tutma işlemi sonrasında Yukarı Hasankeyf’in altındaki mağaraların suyla temas ederek erimesi durumunda Yukarı Hasankeyf’in zarar görmemesi için su altında kalacak olan mağaraların doldurulması, dolgu ile desteklenmesi, Küçük Sarayın Güçlendirilmesi ve Yukarı Hasankeyf’in tekrar turizme kazandırılması, üzerinde konumlanmış olan kültürel varlıkların gelecek nesillere güvenle aktarılması sağlanacaktır.

Bu bağlamda bölgenin özel mimari unsurları dikkate alınarak tasarlanan antik bir liman örneği inşa edilerek Yukarı Şehir ile Hasankeyf İlçesi Yeni Yerleşim arasında baraj gölü ile sağlanacak ulaşıma ve bu sayede antik kentteki turizm faaliyetlerinin gelişmesine hizmet edecektir.

Sonuç olarak, Ilısu Barajı ve HES Projesi sayesinde yürütülen Kültürel Mirasımızın korunmasına dair yapılan çalışmalarla da tarihi eserler gün yüzüne çıkarılarak gelecek nesillere aktarılacak ve Hasankeyf Antik Kenti turizm bakımından dünyada bir cazibe merkezi haline gelecektir" denildi.
Kaynak: İHA