Venezuela'da İnsan Hakları İhlaliyle Suçlanan İstihbarat Başkanına Terfi

Ülkedeki protesto gösterilerinde insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Gunzolez, milli ordunun başına getirildi Devlet Başkan Yardımcısı Aissami, Gunzolez ile eski Milli Muhafızlar Şefi Benavides Torres'e destek verdi.

Venezuela'da başsavcılık tarafından insan hakları ihlali yaptığı gerekçesiyle soruşturulan İstihbarat Başkanı Gustavo Gonzolez terfi ettirilerek, milli ordunun başına getirildi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Venezuela Başsavcı Luisa Ortega Diaz'ın Gonzolez hakkında 'ciddi ve sistematik insan hakları ihlalleri yaptığı' gerekçesiyle soruşturma açıldığını duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, Gonzolez'i Milli Ordu'nun başına getirdiğini söyledi.

Devlet Başkanı Yardımcısı Tareck El Aissami de devlet televizyonu VTV'de yaptığı açıklamada, ülkede üç aydır devam eden protestolar sırasında sistematik insan hakları ihlalleri işlemekle suçlanan eski Milli Muhafızlar Şefi Antonio Benavides Torres ve Gonzolez'e verdiği desteği dile getirdi.

Aissami, başsavcının açtığı soruşturma için 'karalayıcı suçlamalar' ifadesini kullandı.

Ortega Diaz dün yaptığı açıklamada, ülkede nisan başından bu yana devam eden protesto gösterilerinde 'ciddi ve sistematik şekilde insan hakları ihlalleri işledikleri' gerekçesiyle Gonzolez ve Torres hakkında soruşturma açıldığını, bu kişilerin gelecek hafta ifadeye çağrılacağını aktarmıştı.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Kamu Denetçisi Tarek William Saab'a daha önce sadece başsavcının özel yetkisi olan 'suç olaylarına ilişkin soruşturma yürütme' görevinin verilmesini eleştiren Diaz, 'Bu kararla muhtemelen insan haklarını ihlal eden birine, insan hakları ihlallerini soruşturma yetkisi veriliyor.' değerlendirmesinde bulunmuş ve bu kararı tanımayacağını açıklamıştı.

Bunun üzerine Yüksek Mahkeme önceki gün, hükümet karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen Başsavcı Diaz'a yurt dışına çıkış yasağı getirmiş ve başsavcının banka hesaplarını dondurmuştu.
Kaynak: AA