Gökçeada'nın Kekiği, Balı Ve Kahvesi Pizzada Şampiyonluk Getirdi
PabirDer tarafından düzenlenen '1. Pizza Şampiyonası'nda altın madalya kazanan ÇOMÜ Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi Bölümü son sınıf öğrencisi Yavuz, şampiyonluğu Gökçeada'nın kekiği, balı ve dibek kahvesi gibi yerel tatları sayesinde elde etti Meryem Yavuz: 'Pizzanın hamurunda özel aromalar oluşturdum. Bunun için baharatlar ve sarı mercimek ununu tercih ettim. Tabii ki Gökçeada'nın olmazsa olmazı kekik balı benim en büyük aroma destekçim oldu. Kakuleli dibek kahvesi bu lezzete lezzet kattı' 'Sosu için yine Gökçeada'nın endemik bitkilerinin yer aldığı dağlarından kendi elimle dağ kekiği toplayıp bunu pizza sosuna kattım. Pizzanın üzerinde standart Mozarella peyniri yerine taze Ezine peyniri ve Ezine kaşarı tercihim oldu. Mantarda ise kuzu göbeği kullanıp ürünümü tamamladım'
Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mutfağı ve yemek yapmayı çok sevdiği için liseden itibaren bu alanda eğitim aldığını söyledi.
Farklı tatlar yaratıp insanları şaşırtmayı tercih ettiğini ifade eden Yavuz, bunun için belli zamanlarda düzenlenen yarışmalara katılıp çoğu birincilik ile sonuçlanan dereceler aldığını anlattı.
Yavuz, makarnadan pizzaya etli yemeklerden yabancı mutfak lezzetlerine kadar birçok farklı üretim ile bu deneyimlerini taçlandırdığını, bu deneyimlerden en önemlisinin de öğrenim gördüğü Gökçeada'nın yerel tatlarını kullanmak olduğunu belirtti.
İstanbul'da bu yıl birincisi düzenlenen pizza yarışmasına katılıp, Türkiye'nin en büyük adasının kekiğini, kekik balını, dibek kahvesini ve kuzu göbeği mantarını pizzasında kullandığını aktaran Yavuz, şöyle konuştu:
'Ben farklı lezzetler yaratmayı seviyorum. Burada da standart pizzanın, klişenin dışına çıkmak istedim. Pizzayı hepimiz biliyoruz, seviyoruz ve tüketiyoruz. Peki bu pizza niye hep aynı? Sos aynı, mantar aynı, lezzet hemen hemen aynı. Farklı olsun istedim. Jüriyi ve bu pizzanın tadına bakacak olan insanları etkilemek istedim. Gerçekten çok şaşırdılar. Gökçeada'nın lezzetlerini bir pizzada birleştirip birincilik ödülünü kazandım.'
- 'Kakuleli dibek kahvesi bu lezzete lezzet kattı'
Yavuz, hazırladığı pizzanın kullanılan malzemeler anlamında da çok özel olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
'Ben aslında standart pizzadan uzaklaştım. Özellikle hepimizin bildiği değil, yerel ürünleri kullanmayı tercih ettim. Öncelikle Gökçeada'dan gelincik toplayıp bunu şerbet yaptım. Bunu hazırladığım pizzanın yanında ikram ettim. Pizzanın hamurunda özel aromalar oluşturdum. Bunun için baharatlar ve sarı mercimek ununu tercih ettim. Tabii ki Gökçeada'nın olmazsa olmazı kekik balı benim en büyük aroma destekçim oldu. Kakuleli dibek kahvesi bu lezzete lezzet kattı. Sosu için yine Gökçeada'nın endemik bitkilerinin yer aldığı dağlarından kendi elimle dağ kekiği toplayıp bunu pizza sosuna kattım. Pizzanın üzerinde standart Mozarella peyniri yerine taze Ezine peyniri ve Ezine kaşarı tercihim oldu. Mantarda ise kuzu göbeği kullanıp ürünümü tamamladım.'
Yarışmada, hazırlayacağı pizzada kahve ve bal kullanacağını belirttiğinde değişik tepkiler aldığına da değinen Yavuz, şunları kaydetti:
'İnsanlar bu pizzanın tadına baktığında ilk etapta çatışma yaşamış olabilirler. Çünkü ilk duyduklarında tatlı, tuzlu, değişik birçok lezzet... Garipsemiş bile olabilirler. Ben de ballı pizzayı duymadım açıkçası. Ama bu bal Gökçeada'dan, bu kekik, bu mantar Gökçeada'dan gelince başarılı bir sonuç ortaya çıktı. Özellikle hamurunun tadı çok değişik oldu, tadına bakanlar bunu belirtti ki hamurun tadı damakta çok kalıcı.'
Yavuz, üniversite eğitiminin ardından çevresine katkı sağlayacak çalışmalara imza atacağını ve farklı projeleri hayata geçireceğini sözlerine ekledi.