İngiltere, AB'ye 'Boşanma Faturasını' Ödemeyecek
İngiltere Brexit Bakanı David Davis, İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne (AB) “boşanma faturası” olarak 100 milyar euro ödemesi gerektiği konusunda yaptığı açıklamada, “100 milyar euro ödemeyeceğiz” dedi.

İngiltere’de yayınlanan bir televizyon programında konuşan Davis, AB’nin istediğini değil yasal miktarı ödeyeceklerini ifade etti.
İngiltere’nin “AB hak ve yükümlülüklerini” yerine getirdiğini kaydeden İngiliz Bakan, AB’nin “sert ve zoru” oynadığını sözlerine ekleyerek, henüz kendilerine bir rakam bildirilmediğini dile getirdi.
Müzakerelerin henüz başlamadığını dile getiren Davis, “Yalvaran kişiler değiliz. Bu müzakere, ne istiyorlarsa bıraktılar ve biz ne istiyorsak onu bıraktık” ifadelerini kullandı.
Çeşitli verilerin ortaya çıktığını kaydeden Davis, 100 milyar euroluk verinin kabul edilip edilmediğine ilişkin soruya ise, “100 milyar euro ödemeyeceğiz. Bunu usulüne uygun bir şekilde yapacağız. Sorumluluklarımızı ciddiyetle kabul ediyoruz. Yapmamız gerekenler detaylı olarak ele alınmalı” dedi.
AB ise, İngiltere’nin üyeliğinden kaynaklanan sorumluluklarını kabul etmesi konusunda ısrarcı. Daha önce yapılan açıklamalarda İngiltere’nin AB’ye 50-60 milyar euro ödemesi gerektiği ifade edilmişti.
AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, görüşmelere ilişkin ana esasları yayınlarken, bu ifadelerde maddi taleplerin yer almadığı belirtildi. Bir AB yetkilisi ise, nihai ödemeye ilişkin olası bir rakam söylemeyeceklerini dile getirdi.
