'Ticaret Finansmanı İle Güçlü Bir Ekonomiye' Paneli

KOSGEB Başkanı Biçer: 'Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında kısa sürede 262 bin KOBİ'ye kredi verilmesi bir dünya rekoru sayılabilir' Finansal Kurumlar Birliği Başkan Vekili Baydar: 'Aracılık maliyetlerinin düşürülmesi ve fonlamaya erişimde ödediğimiz ekstra yüklerin azaltılması, sektörümüzün KOBİ'lere yansıttığı maliyetlerin azaltılması anlamına gelecektir'.

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) tarafından Türk Dil Kurumu Konferans Salonu'nda 'Ti̇caret Fi̇nansmanı i̇le Güçlü Bi̇r Ekonomi̇ye' başlıklı panel düzenlendi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, panelde yaptığı konuşmada, sundukları destek miktarının son yıllarda katbekat arttığını söyledi.

Destek bütçelerinin 2015'te 300 milyon lira iken, bu yıl sonunda 1,6 milyar liraya ulaşacağına işaret eden Biçer, KOBİ'lerin güçlendirilmesinin kalkınmanın temel taşı olduğu dikkate alındığında, bu rakamların daha yukarılara çekilmesi gerektiğini vurguladı.

KOSGEB'in yeni girişimciden başlayarak ihracatçıya kadar uzanan destek yelpazesi bulunduğunu anlatan Biçer, 'Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği' kapsamında kısa sürede 262 bin KOBİ'ye kredi verilmesinin bir dünya rekoru sayılabileceğini belirtti. Biçer, '2 ayda ulaşılan 262 bin rakamı, 6,5 milyar lira civarındaki kredi hacminin oluşturulması kısa sürede bu işin başarılabileceğini gösteriyor. Yaşanan sıkıntılar da aşılıyor. Güzel gidiyoruz.' dedi.

- FKB Başkan Vekili Baydar

FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar da faktoring şirketlerinin garanti, finansman ve tahsilat hizmeti verdiklerini belirterek, bu anlamda ülke ekonomisinin büyümesine aracılık ettiklerini söyledi.

Sektörün, hizmetleriyle KOBİ'lerin öz kaynaklarına sahip çıktığını dile getiren Baydar, 'Böylece KOBİ'lerin ticari hayatlarına düzgün devam etmesini sağlıyoruz.' diye konuştu.

Faktoring şirketlerinin idareden taleplerini de anlatan Baydar, 'Aracılık maliyetlerinin düşürülmesi ve fonlamaya erişimde ödediğimiz ekstra yüklerin azaltılması, sektörümüzün KOBİ'lere yansıttığı maliyetlerin azaltılması anlamına gelecektir. Bu anlamda fonlama ve vergisel problemlerimizin azaltılması gerekiyor. Mesela bankalar şüpheli karşılık ayırıp bunu vergiden düşebiliyorlar, biz yapamıyoruz. Halbuki biz de ticareti finanse ediyoruz, KOBİ'ye para veriyoruz ama bankaların sahip olduğu ve bizim de sahip olmamız gereken bir haktan yararlanamıyoruz.' ifadelerini kullandı.

- KOBİ'lerin borç ödeme sadakati yüksek

BDDK Başkan Yardımcısı Salih Ağan ise faktoring şirketlerinin bankalardan sonra finansal sistemin en önemli aktörlerinden olduğunu ifade etti. BDDK olarak faktoring şirketlerini bankacılık sektörü kadar önemsediklerini belirten Ağan, '2016 yılı itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren 62 faktoring şirketi var. Bu şirketler geçen yıl sonu itibarıyla 33 milyar liralık aktif büyüklüğe ve yaklaşık 100 bin müşteriye ulaştılar. Söz konusu şirketler geçen yıl 123 milyar liralık finansman hacmine ulaştı.' dedi.

Son 25 yılda dünyada sektörün kurdan arındırılmış olarak bakıldığında yüzde 10 büyümesine karşın, Türkiye için aynı oranın yüzde 32 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Ağan, bu anlamda faktoring şirketlerinin ülke ekonomisinin büyümesindeki rollerinin azımsanmayacağına işaret etti.

Son dönemlerde kurumsal ve mali yapısı sağlam firmaların da faktoring sektörüne yönelmeye başladıklarını kaydeden Ağan, BDDK olarak bu gelişmeyi memnuniyetle takip ettiklerini söyledi.

Ağan, Türkiye'de faktoring şirketlerinin en büyük muhataplarının KOBİ'ler olduğunun altını çizerek, 'KOBİ'lerde borçlarını ödeme alışkanlıkları konusunda sadakat görebiliyoruz. Geçen yıl sonu itibarıyla sektörde takibe dönüşüm oranı yüzde 4,7. Bu çok iyi bir rakam. Bu da aslında başta KOBİ'ler olmak üzere faktoring şirketlerinin müşteri profilinin borç ödeme sadakatinin yüksek olduğunu gösteriyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da KOBİ'lerin istihdam kapasiteleri ve ekonomik boyutlarıyla küçük ama hacimleri itibarıyla Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Baran, KOBİ'lerin güçlendirilmesi için verimliliklerinin artırılması, yatırım, üretim ve pazarlamada teknik destek sunulması, düşük maliyet ve uzun vadeli finansmanla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak: AA