Azerbaycanlı Yönetmen Tevfik İsmailov Anılacak

'Azerbaycan'ın Ziyalı Yıldızı Prof. Tevfik İsmailov' adlı program, 25 Mayıs'ta Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek

Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Tevfik İsmailov, İstanbul'da anılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Azerbaycan'ın Ziyalı Yıldızı Prof. Tevfik İsmailov' adlı program, 25 Mayıs'ta Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Belgesel gösterimi ve panelden oluşan programda, İsmailov'un hayatı, filmleri, belgeselleri ve sinema üzerinde bıraktığı izler ele alınacak.

Türkiye'de yaşadığı dönemde Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi ünlü sinemacılarla ortak çalışmalara imza atan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi'nde 1995 yılında sinemacılık dersleri veren İsmailov'u anma etkinliğinde, senaryosunu ve yönetmenliğini üstlendiği 'Maestro' adlı belgesel de izlenime sunulacak.

Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. İrfan Çiftçi'nin yapacağı panelde, konuşmacı olarak Prof. Alev İdrisoğlu, Şenol Demiröz, Çetin Tunca ve İhsan Kabil yer alacak.

- Tevfik İsmailov

Azerbaycan'ın Bakü şehrinde 1939 yılında doğan Prof. Tevfik İsmailov, meslek hayatına 1955 yılında oyuncu olarak başladı.

Devlet Tiyatro Enstitüsü'nden 1962 yılında oyunculuk bölümünden mezun olan İsmailov, 1968'de de aynı üniversitenin yönetmenlik bölümünü bitirdi.

Üniversite yıllarında Azerbaycan Devlet Radyo ve Televizyonu'nda çalışan İsmailov, 1968'de Moskova Devlet Sinema Enstitüsü (VGIK) bünyesinde açılan senaryo yazarlığı ve yönetmenlik kurslarında eğitim gördü.

Mezun olduktan sonra 'Azerbaycan Film Stüdyosu'nda profesyonel yönetmen olarak göreve başlayan İsmailov, yaşamı boyunca çok sayıda belgesel ve televizyon filmlerine imza attı.

İsmailov, 26 Mart 2016'da 77 yaşındayken hayatını kaybetti.
Kaynak: AA