Ayvalık'ta Kıraathaneler Aslında Dönüyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Kıraathaneler Aslına Dönüyor" projesi Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde başladı.

Ayvalık'ta Kıraathaneler Aslında Dönüyor
Osmanlı döneminde çay, kahve içilerek; gazete, dergi ve kitap okunan kıraathaneleri yeniden eski hüviyetine kavuşturmak isteyen Gençlik ve Spor Bakanlığının yapmış olduğu "Kıraathaneler Aslına Dönüyor" Projesi kapsamında, Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Gençlik Merkezinin öncülüğünde Bulutçeşme kırsal mahallesinde yeni konuşlandırılan kıraathaneye 2 adet mini kütüphane düzenlendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gönderilen kitapların Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi yetkilileri tarafından teslim edildiği açılışta, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, İlçe Müftüsü Orhan Tosun, İlçe Jandarma Komutanı Özay Dörttepe, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Uysal, Buluçeşme Muhtarı Erdal Adalı, Ayvalık Şefkat Evleri Derneği Başkanı Fatma Cavlı, Gençlik Merkezi Gönüllü Liderleri Volkan Sersan ile Ali Çamlıbel ve köy halkı hazır bulundu.

Bulutçeşme’deki kıraathanenin sadece erkeklere mahsus olmadığını kaydeden Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, köy sakini bayanların da kitaplıktan faydalanabileceğini kaydetti.

Nazlı yaptığı açıklamada, “Kıraathanelerin çeşitli şans oyunlarının oynandığı ve toplumumuz için çok değerli olan zamanın boşa harcandığı yerler haline geldiği gözlenmektedir. Osmanlı döneminin en güzel uygulamalarından biri olan ve Kıraat- Hane isminin de aslına uygun olarak, gençlerimize kıraathanelerde çay ve kahvelerini içerken kitap ve dergi okuma alışkanlığını kazandırarak, gelişen ve büyüyen toplumumuzda okuma kültürünün yaygınlaşmasına ve geliştirilmesine katkı sağlaması amaçlanan proje kapsamında, hazırladığımız mini kütüphanemiz ile birlikte, Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından gönderilen kitapları ve dergileri Bulutçeşme köyümüzün kıraathanesine teslim ettik. Bu şekilde gençlerimiz ile halkımızı buluşturmak ve proje kapsamında kıraathanelerin aslına dönmesi için katkıda bulunmak istedik. Dileğimiz kıraathanelerin okunan, tartışılan, hoş sohbet ortamlar içerisinde kaynaşan ve kaynaştıran yerler haline gelmesi ve toplumun her kesiminin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirdiği yapıya kavuşturulmasıdır” dedi.

Kaymakam Namık Kemal Nazlı, “Bakanlığımızın başlatmış olduğu bu proje, aynı zamanda ilçemizde "Kitaptan Kanatlar" adı altında yürüttüğümüz proje kapsamındaki ‘Kıraathane Sohbetleri’ programlarımızla örtüşen çok güzel bir proje. Ayvalık olarak bizler hali hazırda her hafta bir lokal veya kıraathanede sohbet ve kitap okuma etkinliği düzenlemekteyiz. Kitaplar hediye edip kıraathanelerde kitaplık oluşturmaya çalışmaktayız. Bu güne kadar 10 ayrı yerde program yaptık ve inşallah yapmaya da devam edeceğiz. Kıraathaneler geçmişte sohbetlerin yapıldığı, kitap, dergi veya gazetelerin okunduğu, bu sayede bilgi ve kültür alt yapısının ve sosyal ilişkilerin geliştirildiği önemli mekanlardı.Fakat günümüzde bu mekanlar sadece çay kahve içilen ve çeşitli oyunların oynandığı yerler haline geldi.Bu tür projeler ile kıraathanelerde sadece oyun oynanmasın, kitaplar da okunsun ,sohbetler de yapılsın mesajı verilmektedir.Vatandaşlarımızı ve özellikle gençlerimizi okumaya teşvik etmeliyiz“ ifadelerini kullandı.

Kitaplık açılışında mahalle sakinlerinin sorunlarını da dinleyen Kaymakam Nazlı, kendisinden talep edilen; mahallede okuma-yazma bilmeyenler için okuma-yazma ve Kuran’ı Kerim öğrenmek isteyenler için de Kuran Kursu açılması içinde hemen çalışmaların başlanacağının altını çizdi.
Kaynak: İHA