Kuzey Kore Liderinin Üvey Ağabeyinin Öldürülmesi

Kim Jongnam'ın kimliği, çocuğundan alınan DNA örneğiyle kesinlik kazandı.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un zehirlenerek öldürülen üvey ağabeyi Kim Jong-nam ile çocuğundan alınan DNA örneğinin örtüştüğü bildirildi.

Malaymailonline'da yer alan habere göre, Malezya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Ahmed Zahid Hamidi yaptığı açıklamada, Kim'in kimliğinin, çocuklarından birinden alınan DNA örneğiyle doğrulandığını belirtti.

'Bu kişinin Kim Jong-nam olduğunu teyit ediyorum. Çocuğundan alınan DNA örneği sonucu kimliği kesinleşti.' ifadesini kullanan Ahmed Zahid, DNA örneğinin ne şekilde alındığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Açıklamasında, halen Kuzey Kore'de rehin tutulan 9 Malezya vatandaşına karşılık Kim Jong-nam'ın cesedinin iade edilebileceği ihtimalini göz ardı etmediklerini söyleyen Ahmed Zahid, Malezyalıların güvenli bir şekilde Kuzey Kore'yi terk etmeleri için tüm olasılıkların gündemde olduğunu ifade etti.

Kuzey Kore, Malezya'nın Kim Jong-nam'ın otopsisini 'tek taraflı yürüttüğünü ve Kuzey Korelilerin dahil olmasını engellediğini' savunarak, otopsi sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

Kim Jong-nam'ın oğlu olduğunu ileri süren bir gencin görüntüleri 'Cheollima Civil Defense' tarafından, geçen hafta video paylaşım sitesi YouTube'da yayınlanmıştı. Videoda annesi ve kız kardeşinin de yanında olduğunu açıklamadan önce pasaportunu gösteren genç, 'Adım Kim Han-sol, Kuzey Koreliyim, Kim ailesinin bir üyesiyim. Babam birkaç gün önce öldürüldü.' ifadesini kullanmıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam, 13 Şubat'ta Kuala Lumpur'daki uluslararası havaalanında uğradığı VX sinir gazlı saldırının ardından hayatını kaybetmişti.

Cinayetle ilgili gözaltına alınan Endonezyalı ve Vietnamlı iki kadının yargılandığı davanın ilk duruşması 1 Mart'ta yapılmıştı. Sanıklar, mahkemenin konuyla ilgili suçlamalarını reddetmişti.

Kim Jong-un'un, 2015 yılında otoritesine karşı çıkmakla suçlanan 15 üst düzey yetkilinin idam edilmesi emirlerini verdiği, bu idamların gerçekleştiği bildirilmişti.

Kim, 2014'te ülkenin ikinci adamı sayılan ve aynı zamanda amcası olan Jang Song-Thaek'i idam ettirmişti. Çin basınında yer alan haberlerde, Kim Jong-un'un, amcasını ve beş yardımcısını üç gün boyunca aç bırakılan köpeklere parçalattırdığı ileri sürülmüştü.
Kaynak: AA