Tarsus'ta Organik Zeytin Yetiştiriciliği

Tarsus Zeytin Platformu 3. olağan toplantısında organik zeytin yetiştiricilerine sertifikaları düzenlenen törenle dağıtıldı.

Kaymakam Yüksel Ünal, Ticaret Borsası salonundaki toplantıda yaptığı konuşmada, Tarsus bölgesininin zeytin cenneti olduğunu söyledi.

Tarsus'a özgü olan dünyanın en kaliteli zeytinlerinen sayılan Sarıulak zeytini ve zeytinyağını tüm dünyaya tanıtmak ve pazarlamak gerektiğini ifade eden Ünal, 'Zeytin ihraç etmek demek döviz kazandırmak demek. Zeytin kutsal bir ağaç ve geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanıyor. Üstelik zeytinyağı her derde deva. Bunun kıymetini bilmemiz gerekir. Zeytinimizi, zeytinyağımızı ne kadar çok üretir ve ihraç edersek ülke olarak, üretici olarak, girişimci olarak o kadar çok kazanırız. Bunun için tanıtım, pazarlama ve markalaşmak gerekiyor. Bunu da hep birlikte başaracağız.' diye konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya da ülke için çalıştıklarını ve üretmeye devam edeceklerini belirtti.

Ekonomik başarının sekteye uğramasına asla izin vermeyeceklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi:

'Döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselmenin firmalarda ve piyasada sıkıntılara neden olduğunu bilmekteyiz. Türkiye ekonomisinin yüzde 80'i iç tüketimden kaynaklanıyor. Böyle bir ortamda iç piyasamızı canlı tutmak daha önemli hale geldi. Bu noktadan yola çıkarak oluşturulan Tarsus Zeytin Platformuyla iç üretimimiz zeytin ve yöremize özgü Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidinin tanıtılması, ulusal ve uluslararası pazarda payının yükseltilmesi amaçlanmıştır.

Marka değeri yaratılarak yöresel üretimi zeytinlerimizin istenilen kalitede üretimi amacıyla organik şartlarda yetiştirilmesi ve pazara sunarken yine organik özellikleri taşıyarak satılabilmesi amacıyla çıktığımız bu birliktelik yolculuğunda en önemli ayağını kurumlar ve üreticilerin işbirliği oluşturmasıydı ve bu önemli kısmı neredeyse tamamlamış durumdayız.'

Konuşmaların ardından organik zeytin yetiştiren 46 kişiye sertifikaları törenle verilirken, ilçede sertifikalı zeytin yetiştirici sayısı 210'a yükseldi.

Kaynak: AA