Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (1)
'EİT'nin muazzam potansiyelini harekete geçirme noktasında halen bazı sorunlarla karşılaştığını kabul etmemiz gerekiyor. Teşkilat bölgesinin dünya nüfusu içindeki payı yüzde 6 olmasına rağmen, dünya ticaretindeki payı sadece yüzde 2'dir' 'Türkiye son dönemde hayata geçirdiği büyük projelerle teşkilatın kuvvetlenmesine ciddi katkılar sağlamıştır. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, hızlı tren hatları gibi projeler sadece ülkemizin değil aynı zamanda teşkilat üyesi ülkelerin de kapasitesini güçlendirmiştir. 3. Havalimanı gibi şu an inşası devam eden projelerimizin bu sürece ivme kazandıracağını inanıyorum' 'Biz bugüne kadar olduğu gibi teşkilatın etkinliğinin artırılması ve zirve kararlarının hayata geçirilmesi noktasında üzerimize düşeni yapacağız. EİT'nin bölgesel bir iş birliği platformu olarak daha da güçleneceğine, cazibesini daha da artıracağına inanıyorum'
Erdoğan, resmi temaslarda bulunacağı Pakistan'ın İslamabad'a hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
İslamabad'da düzenlenecek 13. EİT Zirvesi'ne katılacak liderlerle ikili görüşmelerin yapılacağını aktaran Erdoğan, Türkiye'nin EİT'nin kurucularından biri olduğunu anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatın iş birliği ve kalkınma çabalarını artırmak amacıyla Pakistan ve İran ile beraber 1985'te tesis edildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
'Diğer dost ve kardeş ülkelerin iştirakiyle geliştirilmiş ve genişletilmiştir. Bugün örgüt 8 milyon kilometrekarelik bir alanda toplam 400 milyon nüfusa hitap etmektedir. 10 kardeş ülkeyi de kapsamaktadır. Bu açıdan da çok ciddi bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor. İslamabad Zirvesi, kritik gelişmelerin yaşandığı, tarihi nitelikte olayların meydana geldiği bir dönemde icra ediliyor. Avrasya'nın dünya siyasi ve ticari, ekonomik sahnesinde ağırlığının artmaya başladığı bir süreçten geçiyoruz. İslamabad Zirvesi'nin ana temasını bölgesel refah için ulaşım, iletişim ve ticaret hatlarının birbirine bağlanması oluşturuyor. Temada da ifade edildiği gibi bölgesel ve refahla, ulaştırma, enerji, iletişim ve ticaret hatlarının birbirine bağlanması arasında yakın bir ilişki vardır. Bu yöndeki çabalarımızın koordinasyonu ve sonuç odaklı eylemlere dönüştürülmesi noktasında teşkilat çok kıymetli bir platform oluşturuyor. Türkiye son dönemde hayata geçirdiği büyük projelerle teşkilatın kuvvetlenmesine ciddi katkılar sağlamıştır. Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, hızlı tren hatları gibi projeler sadece ülkemizin değil aynı zamanda teşkilat üyesi ülkelerin de kapasitesini güçlendirmiştir. 3. Havalimanı gibi şu an inşası devam eden projelerimizin bu sürece ivme kazandıracağını inanıyorum.'
Bakü-Tiflis-Kars gibi tren hatlarının da bu noktada ciddi katkısı olacağına dikkati çeken Erdoğan, 'EİT'nin muazzam potansiyelini harekete geçirme noktasında halen bazı sorunlarla karşılaştığını kabul etmemiz gerekiyor. Teşkilat bölgesinin dünya nüfusu içindeki payı yüzde 6 olmasına rağmen, dünya ticaretindeki payı sadece yüzde 2'dir.' diye konuştu.
Teşkilatın ticaret hacminin, üye ülkelerin toplam dış ticaret rakamları içinde küçük bir yer aldığını anlatan Erdoğan, bu tabloyu değiştirmek için tüm ülkelerin sorumluluk taşıdığını kaydetti.
Bu açıdan İslamabad Zirvesi'nin tarihi bir fırsat olduğuna inandığını belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Üye ülkeler arasındaki ticari engelleri bertaraf etmemiz gerekiyor. Bu sebeple ticaretin serbestleştirilmesi yönünde önemli bir araç olan Ticaret Anlaşması'nı bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Bu anlaşmanın en geniş katılımla uygulamaya konulmasına özel önem veriyoruz. İslamabad Zirvesi sırasında kabul edeceğimiz 2025 Vizyon Belgesi'ni de bu hedeflere ulaşmak için bir yol haritası olarak görüyoruz. Biz bugüne kadar olduğu gibi teşkilatın etkinliğinin artırılması ve zirve kararlarının hayata geçirilmesi noktasında üzerimize düşeni yapacağız. EİT'nin bölgesel bir iş birliği platformu olarak daha da güçleneceğine, cazibesini daha da artıracağına inanıyorum. Bu açıdan ziyaretimizin hayırlara vesile olması Allah'tan temenni ediyorum. Katılacak olan bütün ülkelerin de ciddi bir hazırlık içerisinde olduğunu biliyorum.'
(Sürecek)