Yalçın Topçu: Millet doğrudan iktidarı belirleyecek

Anayasa değişiklik teklifinin Meclisten geçmesiyle birlikte referandum hazırlıkları başladı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” hakkında Ankara Sincan OSB esnafı ve işçileriyle bir araya geldi.

Yalçın Topçu: Millet doğrudan iktidarı belirleyecek
Topçu, 16 Nisan'da yapılması düşünülen referandumda “Evet” kampanyası bilgilendirme gezilerine devam ediyor. Topçu, referandumun Türkiye için bir milat olduğunu belirterek, “‘Evet' milletin vicdanında yer bulmuştur. Millet 150-200 yıllık bu Frenk mugallitliği olan hükümet sistemine son verecektir. 16 Nisan'da millet sandıkta eliyle iktidar belirlemeye ;'evet' diyecektir. 16 Nisandan sonra Türkiye'de üretim istihdam siyasi istikrara paralel olarak daha da artacak, çünkü güçlü liderlerin, siyasi istikrarın olduğu ülkelerde ekonomik göstergeler yükselir, o ülke yatırımlar için cazip hale gelir, turizm için cazip ülke haline gelir. Millerin kahir ekseriyetinin iradesini arkasına alacak hükümetler milletlerarası arenada da güçlü olur. İçeride de güvenliği özgürlüğü refahı daha iyi sağlar” dedi.

Yalçın Topçu: Millet doğrudan iktidarı belirleyecek

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin pekiştirilmiş bir demokrasi ve istikrar getireceğini anlatan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, sandıktan çıkacak olan iradenin önemine vurgu yaparak “Mevcut sistemde milletvekilleri seçiliyordu ve meclise gidiyordu, mecliste sayı çoğunluğu olan partiye cumhurbaşkanı hükümet kurma yetkisi veriyordu. Öncelikle biz birilerinin dediği gibi diktatör seçmiyoruz. Rejimi de değiştirmiyoruz. Sadece hükümet etme şeklini değiştiriyoruz.” diye konuştu.

YÜZDE 50+1 FORMÜLÜ

Ziyaretlerde Cumhuriyet tarihinde başarısız olmuş hükümet girişimlerine ve istikrar olgusuna da değinen Topçu “Refah-Yol hükumeti 28 Şubat YAŞ kararları sonrası başbakan Erbakan'nın istifasıyla düşmüştü. Sonrasında bu koalisyonun ortağı DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in hükümeti kurabilmesi için mecliste imza topladılar. RP, DYP ve 7 millet vekili ile :Muhsin Yazıcıoğlu hükümeti kurabilmesi için Tansu Hanım'a imza vermişti. Tansu Hanım imzalarla Cumhurbaşkanı Demirel'e çıkmış, o da bu görevi Tansu Hanım'a vermeyip mecliste arkasında sayı çoğunluğu olmayan Yalım Erez'e vermişti. O da tüm çabalarına rağmen bir hükümet kurmakta başarılı olamadı. İşte bu tip hadiseler yaşanmaması için milletin doğrudan yüzde 50+1 oyunu alabilen kişi hükümeti kuracak. 5 yıl sonra da sandıkta seçtiği cumhurbaşkanının icraatlarını denetleyecek, beğenmediyse başka birini seçecek.” ayrıntısına vurgu yaptı.

Yalçın Topçu: Millet doğrudan iktidarı belirleyecek

KİMSE BAHANE UYDURAMAYACAK

Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne kadar milletin doğrudan sandıkta iktidarı seçmesi halinde şimdiye kadar 65 yerine 23 tane hükümet kurulması gerektiğini belirten Topçu, “Bundan sonra seçtiklerimiz bahane uyduramayacak. ‘Siz beni seçtiniz ama bürokrasi beni çok engelledi' gibi bahaneler uyduramayacak. Çünkü; seçilecek cumhurbaşkanı çalışacağı bürokratını da, bakanını da kendi belirleyecek. Bu sistemi istemeyenler biliyorlar ki yeni sistem güçlü liderler getirecek kendileri seçilemeyecek.” şeklinde konuştu.

Yalçın Topçu: Millet doğrudan iktidarı belirleyecek

İSRAİL BİR MİLYAR YEDİ YÜZ MİLYON İNSANI KARŞISINA ALDI

İsrail'in ezan yasağına da değinen Topçu, ”Ezana yasak getirmek evrensel insan haklarına aykırı bir tutumdur. İnsanların inançlarıyla alakalı koyacağınız yasaklar sadece kendi barışınızı değil dünya barışını da zedeler. Umarım İsrail bu vahim ve yanlış kararından vazgeçer. Bu aldığı kararla bir milyar yedi yüz milyon insanı İsrail'e düşman haline getirecektir. İsrail hükümetinin bu kararını İsrail vatandaşları da kabul etmemektedir. İsrail hükümeti kendi vatandaşlarına sorsa bir milyar yedi yüz milyon insanla karşı karşıya kalmak istemeyeceklerini söyleyeceklerdir. İsrail hükümeti derhal bu kararından vazgeçmelidir” dedi.