IPA I Dönemi Ulaştırma Operasyonel Programı Kapanış Töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Poyraz: 'Ülkemizin özellikle son 15 yılda gerçekleştirmiş olduğu ulaştırma sektöründeki yatırımlar içerisinde demiryolu çok büyük bir öneme sahiptir' 'IPA I gerek demiryolunun kritik noktalarında, gerekse teknik destek projeleri yönünden çok stratejik biçimde sonuçlandı. IPA II döneminde de edinilen tecrübe ve nitelikli personel ile başarı sağlayacağız'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) uhdesinde gerçekleştirilen Ulaştırma Operasyonel Programı'nın kapanış töreni Ankara'da gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Özkan Poyraz, programın hazırlıklarının 2006 yılında başladığını ve 7 Aralık 2007'de komisyonca onaylandığını söyledi.

Projeyi küçük bir takımla tamamlama başarısı gösterdiklerini belirten Poyraz, "Bakanlığımıza tahsis edilen yaklaşık 575 milyon avroluk fonu yüzde 99 gibi bir oranla arkadaşlarımız sözleşmeye bağlamaya başardı. Bu hakikaten çok önemli bir başarı diye düşünüyorum." ifadelerinde bulundu.

Türkiye'de son 15 yılda gerçekleştirilen ulaştırma sektöründeki yatırımlar içerisinde demiryolunun sahip olduğu öneme dikkati çeken Poyraz, "Ülkemizin özellikle son 15 yılda gerçekleştirmiş olduğu ulaştırma sektöründeki yatırımlar içerisinde demiryolunun çok büyük bir önemi olduğunu düşünüyoruz. Hep konuştuğumuz bir konu var. Karayolundan nasıl demiryoluna aktarabiliriz diye. IPA fonlarında da bu yatırımların büyük bir bölümü, daha doğrusu yatırıma yönelik, altyapıya yönelik olanların büyük bir bölümü bu düşüncemiz sebebiyle demiryoluna yapılmıştır." diye konuştu.

Temel projeler hakkında kısaca bilgi veren Poyraz, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Üç tane temel büyük altyapı projesi ana projelerimize, ana akslarımıza çok önemli bir destek sağladı. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının Köseköy-Gebze kesiminde rehabilitasyon ve yeniden inşası projesi 513 kilometrelik toplam hattın içerisinde 56 kilometrelik bir kesimin yapılmasıyla bize 212 milyon avroluk bir katkı sağlamış oldu. Bu yolcu taşımacılığı için önemli bir katkı. Özellikle Batı Karadeniz'deki yük taşımacılığı açısından da Irmak-Karabük-Zonguldak demiryolu hattının rehabilitasyonu ve sinyalizasyonu da bizim önemli gördüğümüz kritik projelerden bir tanesiydi. Bu da 415 kilometrelik bir hatta yaklaşık 230 milyon avroluk bir sonuç getirdi. Üçüncü önemli projemiz hala devam ediyor. Bu da Samsun-Kalın projesi, bu da önemli bir modernizasyon projesi. 268 milyon avroluk, 380 kilometrelik bir hattı kapsayan bir proje. Aslında bu projelere baktığınız zaman altyapıya yönelik kritik bazı projeler olduğunu görüyoruz."

Özkan Poyraz, IPA I gerek demiryolunun kritik noktalarında, gerekse teknik destek projeleri yönünden çok stratejik biçimde sonuçlandığını, IPA II döneminde de edinilen tecrübe ve nitelikli personel ile başarı sağlayacaklarını düşündüğünü dile getirdi.

Poyraz, programa verdikleri desteklerden ötürü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Kaynak: AA