Prof. Dr. Şimşek'ten 'Devrim Otomobili' Yorumu

İzmir Demokrasi Üniversitesinde ’Cumhuriyet Dönemi Sanayileşmemiz ve 2023 Vizyonu’ konulu konferans veren Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “Eğer en azından 1961 yılında yapılan Devrim otomobili hayata geçmiş olsaydı bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 30 bin doların üzerindeydi” dedi.

Prof. Dr. Şimşek'ten 'Devrim Otomobili' Yorumu
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, İzmir Demokrasi Üniversitesinde ’Cumhuriyet Dönemi Sanayileşmemiz ve 2023 Vizyonu’ konulu konferans verdi. Konferansa, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Bedriye Tunçsiper, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

1961 yılında yapılan ancak seri üretime geçmeyen Devrim otomobilinin hikayesini anlatan Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “Aradan bu kadar zaman geçti. 56 yıl geçti. Türkiye’de köprünün altından çok sular geçti. Allah’a şükür bunu yapabilecek güçteyiz. Zamanında iki uçak fabrikası batırıldı. Devrim otomobili yapılmadı. Eğer en azından Devrim otomobili hayata geçmiş olsaydı bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 30 bin doların üzerindeydi” diye konuştu.



“Ülkelerin ülkeleri sömürge şekli değişti”

60’lı yılların en önemli rekabet parametresinin üretim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Muhittin Şimşek şöyle konuştu:

”70’li yıllarda en önemli rekabet parametresi üretmek ama düşük maliyetle üretmek oldu. 80’li yıllarda üretimde kalite unsuru araya girdi. 90’lı yıllarda hız unsuru araya girdi. Çünkü büyük balığın küçük balığı yediği dönemde değil, hızlı balığın yavaş balığı yediği bir dönemdeyiz. Hızlı olmak zorundayız. 2000’li yılların en önemli rekabet parametresi katma değere dönüşen bilgidir. Ülkelerin ülkeleri sömürge şekli değişti. 21. yüzyılı, bilgiyi üreten, uygulayan ve değerlendiren ülkelerin yüzyılıydı. Bizim üretmemiz, ürettiğimizi de dünyaya satıyor olmamız lazım.”

“Vizyon ortaya kondu”

Konferansı interaktif şekilde yürüten Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “Değişimle değişkenliği ayırt etmemiz lazım. Değişim olmazsa olmaz koşulken, değişkenlik tutarsızlıktır. Biz yıllarca değişimi hep takip eden olduk. Son yıllarda ‘değişimi ben de yöneteyim’ dedik. ‘Lider olmak durumundayım’ dedik. Bu coğrafya yüzyıllar boyunca sıkıntı yaşadı ama bu coğrafyada değişen gelişen bir ülke konumuna geldik. Bizim vizyona ihtiyacımız vardı ve bu vizyon ortaya kondu. Şimdi Türkiye’de 800 milyar dolar gelirimiz var. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar. İhracat 150 milyon dolar. Hedeflenen rakamlar ise şöyle; milli gelir 2 trilyon dolar, kişi başına düşen milli gelir 25 bin dolar. İhracat 500 milyar dolar. İşsizlik yüzde 5’ten daha az” ifadelerini kullandı.

“Teknolojik obezite”

Konuşmasında teknolojik gelişmeler hakkında da konuşan Prof. Dr. Muhittin Şimşek, “Şu anda teknolojik obezite var. Fiziksel obezite hastalık olduğu için tedavisi var ama teknolojik obezite henüz hastalık olarak kabul edilmediği için tedavisi yok. Teknolojiye siz hakim olun, o size hakim olmasın” dedi.

Kaynak: İHA