Şanlıurfa'da Doktorlar Karaciğer Nakli Hakkında Bilgilendirildi

Şanlıurfa’daki doktor ve akademisyenlere karaciğer nakli konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Şanlıurfa'da Doktorlar Karaciğer Nakli Hakkında Bilgilendirildi
Memorial Diyarbakır Hastanesi tarafından Şanlıurfa’da organize edilen bilgilendirme toplantısında karaciğer naklinde tedavi yöntemleri, pediatri vakalarında karaciğer nakli, karaciğer nakli endikasyonları, bağışıklık baskılama ve karaciğer naklinde cerrahi aşamalar konularında bilgi verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Yenice, "Türkiye’de ve Güneydoğu’da karaciğer sirozunun en büyük sebebi hepatit B hastalığıdır. Bunun da kesin tedavisi karaciğer naklidir. Karaciğer naklindeki en büyük sıkıntı bağış azlığıdır. Türkiye’de organ bağışı yeteri kadar olursa karaciğer sirozu hastalığında ölüm oranları büyük oranda azalır. Güneydoğu ve Şanlıurfa’da toplumun yüzde 10’unda hepatit B hastalığı bulunmaktadır. Yani bölgedeki her 10 kişiden 1’i bu hastalıkla mücadele etmektedir. Bu hastaların yüzde 40’ı 20-30 yıl sonra mutlaka karaciğer sirozuna yakalanacaklardır. Sirozun da kesin tedavisi karaciğer naklidir. Bizim bu alandaki en büyük sorunumuz vatandaşın organını bağışlamaması. Sağlık Bakanlığının organ bağışını devlet politikası haline getirmesi lazım. Eğer devlet politikası haline gelirse bu alanda sorun kalmaz ve binlerce insanın hayatı kurtulur" ifadelerini kullandı.

Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat da karaciğer yetmezliğine sebep olan hepatit B’nin bölgede çok yoğun görülen bir hastalık olduğunu belirterek,"Güneydoğu’da hepatit B hastalığı konusunda Sağlık Bakanlığı oldukça iyi çalışmalar yürütüyor. Bunlar 15-20 yıl sonraya yansıyacak ama kronik hepatit B ile hepatit C’ler var. Güneydoğu, Türkiye’nin en fazla hepatitli bölgesi. Bu kronik hastalar içerisinde bir süre sonra siroz gelişiyor. Siroz geliştikten sonra tek yol karaciğer nakli. Bu nasıl yapılıyor, hangi şartlarda yapılıyor, bu bölgedeki hastaların takibi nasıl yapılır gibi konularda bölgede görevli doktor arkadaşlarımızla bir konsensüs oluşturuyoruz, onlara yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu.

Toplantıya Şanlıurfa merkez ve bölgede görev yapan doktorlar ile akademisyenler katıldı.

Kaynak: İHA