Kültür Ve Turizm Bakanı Kurtulmuş Açıklaması

'Hiç abartısız ifade edebiliriz ki Türkiye dünyanın en büyük arşividir. Anadolu toprakları dünyanın en büyük kütüphanesidir. Bu kadar büyük değere bu kadar büyük hazineye sahip olanlar, ne yazık ki yeterince bu hazineden istifade ettiğimizi söyleyemeyiz' 'Kitap bizim medeniyetimizde önemli bir yer tutuyor. Kitaplı olmak, kitabi olmak, kitapla beraber olmak gibi kavramlar günlük hayatımızın içerisinde de vardır' 'Çok önemli projelerimizden birisi de TEDA dediğimiz, Türk edebiyatının dışa açılması projesidir. Bu kapsamda Türk edebiyatının önemli eserlerinin yabancı dillere çevrilmesiyle ilgili çalışmaları sürdürüyor, bu alandaki çalışmalara destek veriyoruz' 'Nereye bakarsanız bakın kültürün, sanatın her alanına ilişkin en büyük eserlerin Türkiye topraklarında olduğunu görüyoruz'

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sanatın her alanında üstün bir fedakarlık ve gayretle çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "Hiç abartısız ifade edebiliriz ki Türkiye dünyanın en büyük arşividir. Anadolu toprakları dünyanın en büyük kütüphanesidir. Bu kadar büyük değere bu kadar büyük hazineye sahip olanlar, ne yazık ki yeterince bu hazineden istifade ettiğimizi söyleyemeyiz." dedi.

Büyükçekmece'de düzenlenen bir kitap fuarının açılışında konuşan Kurtulmuş, fuarın gelenekselleşmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.

Hayatının büyük kısmının kitapların arasında geçtiğini aktaran Kurtulmuş, fuarın, Türkiye'nin hem fikir dünyasına hem yayıncılık dünyasına büyük bir soluk getirmesi temennisinde bulundu. Kurtulmuş, gençlerin kitap fuarlarına olan ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kitap okuma kampanyalarına Bakanlık olarak her türlü desteği sunacaklarını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Kitap bizim medeniyetimizde önemli bir yer tutuyor. Kitaplı olmak, kitabi olmak, kitapla beraber olmak gibi kavramlar günlük hayatımızın içerisinde de vardır. Kitap bizde sadece bilmenin değil aynı zamanda hissiselim ve aklıselim sahibi olmanın da, eskilerin tabiriyle, güzel, en önemli işaretlerinden birisidir. Onun için bizim milletimiz kitaplı olmayı, kitabi olmayı kitaplı olmamaktan ayırt etmiş olan bir millettir. Kitaplı olmanın içerisinde hem bilgi hem hikmet hem irfan vardır. Özellikle Anadolu'nun irfanının, irfan geleneğinin, kitabın içerisinden süzülerek asırlar içerisinde geldiğini biliriz ve onun için kitaba büyük önem veririz."

- "68 ülkede 60 farklı dilde yaklaşık 2 bin 505 esere destek verildi"

Bakan Kurtulmuş, bu yıl Türkiye ile fuarın onur konuğu Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı olduğunu hatırlatarak, "Biz oradaki kitap fuarlarına katıldık. Şimdi Koreli dostlarımız, zannediyorum 50'ye yakın arkadaşımız Kore'den buraya geldi. Bugünkü, bu hafta devam edecek olan bu fuar dolayısıyla aramızdalar. Böylece Türkiye-Kore dostluğunun pekişmesine vesile olması bakımından da bu fuardaki Koreli dostlarımızın varlığını önemsiyoruz." diye konuştu.

Medeniyet kavramının insandan kaynaklanan iki temel değer üzerinde yükseldiğine değinen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bunlardan birisi tahayyül, bir diğeri tasavvurdur. İnsanlar hayal ettiklerini, düşündüklerini, zihinlerinde oluşturduklarını bir şekilde somuta indirgerler. Bunları çeşitli sanat araçları vasıtasıyla diğer insanlara anlatırlar. Böylece içlerindeki, zihin dünyalarındaki kendilerinde oluşmuş, birikmiş hususları bir şekilde açığa vururlar. Buna da tasavvur diyoruz. İşte edebiyat bu anlamda insanların iç dünyasının, zihin dünyasının, bir şekilde tahayyül dünyasının somuta indirgenmiş hallerinden birisidir. Aynen plastik sanatlar, görsel sanatlar gibi sanatın en önemli, bence de en merkezi alanlarından birisidir. Romanıyla, şiiriyle, hikayesiyle insanlar aslında zihin ve hayal dünyalarında geliştirmiş olduklarını bir şekilde somuta indirgerler ve böylece, bu somuta indirgedikleri edebiyat sanatı olarak sonraki nesillere aktarılır."

Numan Kurtulmuş, hayal gücünün en güzel dışa aktarımının edebiyat yoluyla olduğunun altını çizerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kitap alanındaki gelişmelere her türlü desteği vermeye gayret ettiğini dile getirdi.

Yurt dışındaki hemen hemen bütün kitap fuarlarına katılım sağlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Kurtulmuş, "Yine çok önemli projelerimizden birisi de TEDA dediğimiz, Türk edebiyatının dışa açılması projesidir. Bu kapsamda Türk edebiyatının önemli eserlerinin yabancı dillere çevrilmesiyle ilgili çalışmaları sürdürüyor, bu alandaki çabalara destek veriyoruz. 68 ülkede 60 farklı dilde yaklaşık 2 bin 505 esere destek verilmiş ve bu eserlerin bin 905 tanesi de yayınlanmıştır. Bu, Türkiye'nin, Türk edebiyatının yurt dışında tanıtılması bakımından değerli faaliyetlerimizden birisidir."

- "Kütüphanelerdeki hizmetler zenginleşecek"

Kurtulmuş, iki dilli çeviri atölyeleriyle de Türkçe eserlerin farklı dillere çevrilmesiyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Kütüphanelerin durumuna da ayrıca önem verdiklerine vurgu yapan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bin 143 tane kütüphane var. Bu kütüphanelere ilave olarak kütüphaneden istifade edemeyenlerin ayağına gitmek üzere de 42 gezici kütüphanemiz var. Bu kütüphanelerin hem içerisindeki varlıkların artırılması hem de kütüphanelerin çok iyi hizmet verebilmesi için, yaşayan kütüphaneler kavramıyla kütüphanelerdeki hizmetleri zenginleştirmeye gayret ediyoruz. İlkini Beyazıt Halk Kütüphanesi'nde başlattık. Kütüphanelerimizin gece saat 12.00'ye kadar açık kalmasını, orada okuyan, çalışan, içerisinde bulunan insanlarımıza acıktıkları, susadıkları zaman dışarıya çıkıp herhangi bir şey yeme ihtiyaçları ya da çay kahve ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde kütüphanelerde kendilerine en azından ufak bazı ikramların da bulunmasını sağlayacağız ve sadece İstanbul'da değil 81 ilimizin bütün halk kütüphanelerinde de bunların gerçekleşmesini sağlayacağız."

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, 6 edebiyat müze kütüphanesi olduğunu anımsatarak, bu yapıları hem müze hem de çok büyük kitap varlıklarını bir arada tutan önemli kütüphaneler şeklinde korumaya gayret ettiklerini vurguladı.

Türkiye yayıncılık sektörünün geldiği seviyenin güzel fakat yetersiz olduğunu belirten Kurtulmuş, ISBN rakamlarına göre 11. sırada olan Türkiye yayıncılık sektöründe geçen yıl 54 bin 446 kitabın satıldığını aktardı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin kültürel zenginlikleri ve çeşitlilikleri bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden olduğuna işaret ederek, "2017'nin ilk dokuz ayında 26 milyon turist seviyesine ulaştık ve 20 milyar doları aşkın bir turizm gelirini elde ettik. Bu önemli bir gelişmedir. İnşallah daha da ileriye doğru gideceğiz ama sizi temin ederim ki Türkiye kadar büyük zenginliği olan başka bir ülke yoktur. Bir tarafta 10 bin yıl öncesine uzanan Göbeklitepe, diğer tarafta Troya, ülkenin bir başka ucu üzerinde. Türkiye'nin dört bir tarafında Helenistik dönemden, Roma döneminden kalmış fevkalade şahane eserler, önemli bir kısmı hala gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Bir tarafta İslam medeniyetinin çok büyük yapıtları Süleymaniye'si, Selimiye'si, Sultanahmet'i, Topkapı Sarayı'yla muazzam bir kültürel hazine. Bir tarafta Aziz Nikola, bir tarafta Meryem Ana, bir tarafta Eyüp Sultan, bir tarafta Hazreti Mevlana, bir tarafta Ashabı Kehf. Nereye bakarsanız bakın, kültürün, sanatın her alanına ilişkin en büyük eserlerin Türkiye topraklarında olduğunu görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye dünyanın en büyük arşividir"

Türkiye'nin ilerleyen zamanlarda kültür ve turizm bakımından daha iyi bir durumda olacağını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hiç abartısız ifade edebiliriz ki Türkiye dünyanın en büyük arşividir. Anadolu toprakları dünyanın en büyük kütüphanesidir. Bu kadar büyük değere bu kadar büyük hazineye sahip olanlar, ne yazık ki yeterince bu hazineden istifade ettiğimizi söyleyemeyiz. Onun için sanatın her alanında üstün bir fedakarlıkla gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Öz güvenimizi arttırması bakımından bunları söylüyorum. Bizim hiç kimseden, sanat, edebiyat, tarih, çeşitlilik, kültürel derinlik bakımından geri kalır tarafımız yok. Bunlara sahip olmak, bunları Türkiye'nin bir büyük gücü olarak görmek ve bunu alıp buradan yükselerek daha ileriye gitmek durumundayız."

İstanbul Valisi Vasip Şahin de fuara katılım düzeyinin sevindirici olduğunu ancak ziyaretçi sayısının daha da artması gerektiğini vurguladı.

Okullarda okuma seferberliğinin önemine değinen Şahin, Türkiye'deki yayıncılık sektörünün büyüklük bakımından övünç kaynağı olduğunu söyledi.

Kore Yayıncılar Birliği Başkanı Yoon Cholho ise davet edildikleri için teşekkür ederek, "Mutlaka bu ilişkilerin yeni bir perde açtığını düşünüyorum. Kore ile Türkiye kardeş ülkelerdir. Kore savaşına katılan Türk askerini unutmuyoruz. 1999 depreminde üzüldük. Osmanlı İmparatorluğu'nun mirası olan bir ülkede Kore kültürünü anlatmaktan çok mutluluk duyuyorum." şeklinde konuştu.

Etkinlikte ayrıca Deniz Kavukçuoğlu, Kenan Kocatürk, Doğan Hızlan, Bülent Ünal ve fuarın Onur Yazarı Ayla Kutlu da konuşma yaptı.

Kaynak: AA