Meclis Uyuşturucu Kullanımını Önlemek İçin Çalışacak

TBMM Genel Kurulunda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak önerisiyle, uyuşturucu madde kullanımı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu Başbakan Yardımcısı Akdağ: 'Uyuşturucuyla mücadele meselesinde eğer biz kazanacaksak, toplum kazanacaksa, Türkiye toplumu kazanacaksa, gençlerimizin geleceği kurtaracaksak bu mücadele birinci derecede arz alanında yani bu ürünlerin Türkiye'ye dışarıdan getirilmesi ya da imali, satılması, piyasaya arz edilmesi konusunda çalışmalarla olacaktır'.

TBMM Genel Kurulunda, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak önerisiyle, uyuşturucu madde kullanımı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergenin görüşmelerinde hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, önergeden dolayı Mecliste bulunan siyasi partilere duyarlılık ve hassasiyetleri için teşekkür etti.

Akdağ, uyuşturcu bağımlılığının kronik bir beyin hastalığı olarak kabul edildiğini belirterek Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadele tarihçesini anlattı.

Konuya ilişkin 2008 yılında da bir Meclis araştırma komisyonu kurulduğunu anımsatan Akdağ, "Şu anda elimizde, ülkemizdeki uyuşturucu bağımlılığı ve önleme tedbirlerini kapsayan en önemli ulusal yayınlardan birisi bu araştırma raporudur. Mecliste yeni bir araştırma raporunun oluşmasının bu husustaki mücadelemize katkı vereceğine ben yürekten inanıyorum." dedi.

Akdağ, 13 Kasım 2014 tarihinde uyuşturucuyla mücadele konulu bir Başbakanlık genelgesi yayınlandığını, Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulunun kurulduğunu ve konunun teknik anlamda araştırıldığını ifade ederek, 2015 yılında Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesinin hazırlandığını, 8 bakanlığın ortak faaliyetleriyle konunun üzerine gidildiğini söyledi.

Uyuşturucunun arzıyla mücadelenin konunun en önemli tarafı olduğunu vurgulayan Akdağ, şöyle devam etti:

"Arzdan kastımız, bu ürünlerin Türkiye'ye dışarıdan getirilmesi ya da Türkiye'de imal edilmesi ve bir satış ağıyla satılması. Burada mücadele eden kurumlarımızın organizasyon ve personel yapılarını güçlendirerek bilgi ve teknik cihaz kapasitelerini artırdık. Yasa dışı ekim ve narkoterörle mücadeleye yönelik operasyonların da sayısı birkaç katına çıkarıldı. Bugün itibarıyla 50 ilde faaliyet gösteren narkotimlerimiz var.

Ayrıca ülkemize girişi önlemek için sınırlarımızda teknik donanım ve insan gücü kapasitemizi de güçlendirdik. Yapılan mevzuat düzenlemeleriyle cezai müeyyideler artırıldı. Çok ciddi cezaları var uyuşturucuyla ilgili hususların. TBMM'de yapılan yeni düzenlemelerle aslında yargı açısından da çok ciddi tedbirler almış durumdayız."

Eğitim ve sağlık çalışanlarının uyuşturucuyla mücadele konusunda eğitimlere tabi tutulduğunu, Uyuşturucu ile Mücadele, Danışma ve Destek Hattı Alo 191'in 2015 yılında hizmete girdiğini, Yeşilayın çalışmalar yaptığını anlatan Akdağ, sosyal uyum merkezlerinin hayata geçirildiğini, Kredi ve Yurtlar Kurumunun gençlik merkezleri ve gençlik kamplarında bilgilendirici ve farkındalığı artırıcı faaliyetler yapıldığını kaydetti.

- Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu

Akdağ, "Sayın Başbakanımızın talimatıyla bundan sonraki süreçte hem kurul yapılarını güçlendirecek hem de aslında bir taraftan uyuşturucuya zemin hazırlayan sigara içimiyle ilgili mücadeleyi de güçlendirmek için 'Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulunu 'Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu' halinde yeniden yapılandırıyoruz. Beş ayrı alanda çalışma grupları oluşturuyoruz; en başta uyuşturucu olmak üzere, tütün, alkol, teknoloji bağımlılığı konusunda da yeni bir yapı oluşturuyoruz. Öyle inanıyorum ki inşallah bu araştırma komisyonu kurulursa teknoloji bağımlılığı konusunda da bu yeni çalışmalarımıza katkı vermiş olacaktır."

Sağlık Bakanlığının tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum hizmetlerini bir bütünlük içerisinde yürütecek bir çalışmayı tamamlamak üzere olduğunu bildiren Akdağ, çok sayıda akredite edilmiş danışma merkezleri ile tedaviden rehabilitasyona ve uyuma kadar bütün süreci bir bütünsellik içinde değerlendirecek yeni bir sisteme geçileceğini kaydetti.

Akdağ, "Uyuşturucuyla mücadele meselesinde eğer biz kazanacaksak, toplum kazanacaksa, Türkiye toplumu kazanacaksa, gençlerimizin geleceği kurtaracaksak bu mücadele birinci derecede arz alanında yani bu ürünlerin Türkiye'ye dışarıdan getirilmesi ya da imali, satılması, piyasaya arz edilmesi konusunda çalışmalarla olacaktır." ifadesini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul da uyuşturucuyla mücadele konusunun parti olarak hassas oldukları konuların başında geldiğini belirterek, "Bizler milliyetçi, ülkücü camia olarak damarlarımızdaki asil kanın uyuşturucuyla kirlenmesine en büyük tepkiyi koyan partiyiz. Bu meselenin tüm partilerin işbirliğiyle Meclise gelmesi ise çok önemli bir gelişme. Türk milletinin sağlığı için Türk gençlerinin uyuşturucudan korunması için ortak bir irade oluşturuyoruz." dedi.

Türkiye'de uyuşturucu kullanım yaşının 10'a kadar düştüğünü, uyuşturucuya bağlı ölümlerin her geçen yıl arttığını ve uyuşturucu maddelerin sokaklarda aleni şekilde satılır hale geldiğini belirten Yurdakul, uyuşturucu ve ham maddesinin üretiminin sıkı tedbirlerle izlenmesi, mevcut sistemdeki açıkların, suistimallerin giderilmesi, uyuşturucu kaçakçılarının kullandığı yöntemlerin tespit edilerek uyuşturucu transferlerinin kaynak ülkede engellenmesi gerektiğini kaydetti.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da Mecliste bulunan 4 siyasi partinin uyuşturucuyla mücadele konusunda birlikte hareket etmesinin sevindirici olduğunu belirterek, HDP'nin kurulacak komisyona destek verdiğini söyledi.

Uyuşturucuya yönelik faaliyetlerin arttığı zamanların toplumda denetimin, yargı bağımsızlığının ve demokrasinin zayıfladığı zamanlar olduğunu ifade eden Sancar, "Uyuşturucuyla mücadeleyi devletin karanlık ve gölgede bırakılan ilişkileri, tercih ettiği yöntemler ışığında ele almazsak bu eksik kalacaktır." dedi.

- "Artık öyle fiyatlara düşmüş durumda ki yoksul çocuklar kullanıyor"

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da uyuşturucuyla mücadele konusunu partiler üstü tutmak gerektiğini belirterek, 2008 yılında kurulan Meclis araştırma komisyonunun raporundan alınacak örnekler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin uyuşturucu trafiğinde bir zamanlar transit ülke olduğunu ifade eden Salıcı, son zamanlarda yapılan çalışmalarda transit koridorunda taşınan uyuşturucu miktarında azalma olduğunu kaydetti.

AMATEM'lerde tedavi görenlerin sayısının her geçen yıl arttığını, uyuşturucu kullanım yaşının 10'a kadar düştüğünü anlatan Salıcı, "Yapılması gereken tek şey tedbir almaktır. Tedbiri sadece polisiye tedbir olarak da görmemek gerekir. Eskiden uyuşturucu zengin çocuklarının keyif için kullandığı bir madde olarak görülürdü. Artık öyle fiyatlara düşmüş durumda ki yoksul çocuklar kullanıyor." diye konuştu.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da uyuşturucu konusunun dünyanın her yerinde ciddi bir problem olduğuna işaret ederek, "Bugün attığımız adımların yarınlarımızı daha iyi etkilemesini umuyorum. Bu çerçevede bugün kurulacak olan araştırma komisyonunun da ülkemizin geleceği adına çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin 2006'dan beri Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin yakaladığı toplam uyuşturucu miktarının 2 katından daha fazlasını sınırlarında yakaladığını belirten Ünüvar, "Bu, Türkiye'nin küresel ölçekteki uyuşturucuyla mücadelede bütün insanlığın gençlerini bu zararlı illetten ne kadar koruduğunun da bir göstergesidir." ifadesini kullandı.

Ünüvar, uyuşturucuyla mücadelenin çok boyutlu olduğunu devlete düşen görevlerin yanında ailelere, topluma, medyaya düşen görevler bulunduğunu vurgulayarak, "Bağımlılığı sadece uyuşturucudan ibaret de görmemek lazım. Bağımlılık, aslında bir sarmal, birbirlerini etkiliyor. Mesela, sigara içen herkes esrar kullanmıyor ama esrar kullananların yüzde 90'ından fazlası sigara içiyor. Alkol ile uyuşturucu ve diğer bağımlılıklar arasında ciddi bir bağlantı var." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti'li Ünüvar, yeni kurulacak komisyonun sadece uyuşturucu değil, internet bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı gibi diğer bağımlılık türlerine de eğilmesi, bu konularda fikirler, öneriler ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Genel Kurulda yapılan oylamayla, Mecliste grubu bulunan dört siyasi partinin ortak önerisiyle, uyuşturucu madde kullanımı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

Komisyon 12 üyeden oluşacak, 3 ay görev yapacak ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışacak.
Kaynak: AA