'Torba Tasarı' TBMM Genel Kurulunda

Kamuoyunda 'torba tasarı' olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın üçüncü bölümü üzerindeki görüşmeler başladı.

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın üçüncü bölümü üzerindeki görüşmeler başladı.

Tasarının üçüncü bölümü üzerine HDP Grubu adına söz alan Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Genel Kurulda "torba tasarı" görüşülürken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda da 2018 yılı bütçesinin ele alındığını belirterek, torba tasarı ve 2018 yılı bütçesini eleştirdi.

AK Parti hükümetinin mali disiplinden kopmasının ağır faturasının vatandaşa yansıyacağını ileri süren Ertan, salt ekonomik tedbirlerin ekonomik sorunları çözmeyeceğini, siyasi sorunların ekonomik tedbirlerle çözülemeyeceğini savundu.

Ertan, "Torba tasarının görüşmelerinin nihai sonucu olarak Türkiye ekonomisinin popülist politikalara kurban edildiğini görmemiz mümkün. Bütçe açığını kapatmak için yeni vergiler koymak, vergileri artırmak anlaşılamaz. Bu tasarıyla Maliye Bakanlığına 37 milyar yeni borçlanma yetkisi verilmiş ve Meclisin bütçe hakkı gasbedilmiştir. Torba tasarıyla kamu finansı ve borç yönetimine aykırı hareket edilmektedir." dedi.

MHP Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya da tasarının üçüncü bölümündeki 28 maddeyle birbiriyle alakası olmayan 19 konuda düzenleme yapıldığını belirterek, düzenlemelere ilişkin eleştirilerde bulundu.

Tasarının en sıkıntılı düzenlemesinin 72'nci maddedeki 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu ile belirlenen net borçlanma limitinin 37 milyar liraya çıkartılması olduğunu ifade eden Karakaya, bu madde ile TBMM'nin bütçe yapma hakkının elinden alındığını savundu.

MHP'li Karakaya, "Tasarıya usül ve hatalı maddeleri içermesinden dolayı muhalefet ediyoruz." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da grubu adına yaptığı konuşmada, torba tasarının Meclisin yasama hakkını savsakladığını öne sürdü.

Tasarıyla hükümetin 37 milyar liralık borçlanma yetkisi aldığını ifade eden Bekaroğlu, "Bu olmuyor, böyle olmaz. Bunu ek bütçeyle yapmak zorundaydınız, yapmadınız. Birçok konuda da böyle davranıyorsunuz. 2017 yılında borçlanmanız 60 milyar lirayı geçti. Niye böyle oldu? Uyguladığınız yanlış politikalar nedeniyle böyle oldu." diye konuştu.

Bekaroğlu, tasarıdaki 25-30 maddenin vergilerle ilgili olduğunu, bunların bir bölümünün gelir getirici bir kısmının da gelir götürücü olduğunu söyleyerek, "Öyle maddeler var ki insanların vicdanını sızlatıcı maddeler var. Bunlardan bir tanesi engelli ve gazilere araç alırken tanınan ÖTV indirimi belli değerin üzerindeki araçlarda kaldırıldı. 'Bunu gaziler için yapmayın' dedik, ısrarla hatta gaddarca Maliye Bakanı bu ÖTV muafiyetini maalesef kaldırdı. Güçlüye, zengine veriyorsunuz, garibanlardan, zayıf olanlardan alıyorsunuz, böyle bir durum bu" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da yerinden söz alarak iktidar olarak faizle büyük bir mücadele yaptıklarını belirterek, faizden tasarruf edilen miktarın Türkiye'nin ihtiyaçlarına kullanıldığını söyledi. Muş, hükümetin borç döndürmede 9 aylık vadeleri 70 aya çıkardığını savundu.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, tasarının üçüncü bölümü üzerindeki konuşmaların tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi. Buldan, aradan sonra komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: AA