4. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: 'Tırların, kamyonların geçtiği Konyaaltı Sahili'ni artık transit trafikten arındırıp kontrollü trafiğe geçirmek suretiyle yayalaştırma projesi yapıyoruz'.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Sahili'ni ağır tonajlı araçlardan arındırıp kontrollü trafiğe geçirecek bir yayalaştırma projesi yaptıklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası Antalya Şubesince 22 Eylül-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenen "4. Uluslararası Antalya Mimarlık Bienali"nde moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdi Güzer’in yaptığı, Nevzat Sayın, Doç. Dr. Kemal Reha Kavas ve Ahmet Doğu İpek'in konuşmacı olarak yer aldığı, "Mimarlık ve Kentte Süreklilik, Sürdürülebilirlik" konulu panel Muratpaşa ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, panelde yaptığı konuşmada, şehrin yeni yapılanmasında Mimarlar Odası iş birliğinde iyi işler çıkarttıklarını belirtti.

Türkiye'de ilk kez yıktıkları eski stadyumun yerine yenisini ya da alışveriş merkezi yapmadan alanı parka dönüştüreceklerini ifade eden Türel, buranın Kent Müzesi ile birleşeceğini söyledi.

Türel, Yavuz Özcan Parkı içerisindeki 16 katlı Özel İdare Binasını da yıkarak park yaptıklarını anımsatarak, buranın devamı olarak deniz kıyısındaki binaların yıkımının gündemlerine geleceğini kaydetti.

"Şehrin mimari bir kimliği oluşuyorken o şehrin kendi özelliklerini unutmamamız lazım" ifadesini kullanan Türel, şöyle devam etti:

"Antalya turizmin ve tarımın başkenti. Hafif sanayilerin olduğu, ticareti de güçlü bir kent. Dolayısıyla şehir mimarisini, geleneksel mimarimizden esinlenmek suretiyle kendi kimliğini taşıyan özellikleri de gözeterek yapmak durumundayız. Örneğin şimdi tırların, kamyonların geçtiği Konyaaltı Sahili'ni artık transit trafikten arındırıp kontrollü trafiğe geçirmek suretiyle yayalaştırma projesi yapıyoruz. Bunu da yine Mimarlar Odamızla yaptığımız yarışma projesi ile edindik. O yarışmada birinci olan mimari ekibin projesini uygulamaya başlıyoruz. Eskiden bütün transit yollar hep deniz kenarlarından geçermiş. Bunun artık uygulanabilir olma ihtimali kalmadı. Çünkü turizm sektörü oluştu. Dolayısıyla sahilleri tır ve kamyon trafiği için değil aksine yayalaştırılmış, spor alanları, yaşam alanları, rekreasyon projeleri, plaj üniteleri ile yoğunlaştırılmış halkın açık kullanımına yönelik bir noktaya taşımak zorundayız.”

- Büyükşehir temalı park alanına talip

Başkan Türel, Antalya'nın iki kanatlı bir şehir olduğunu vurgulayarak, bunların batısında Konyaaltı Sahili, doğusunda Lara Plajı'nın yer aldığına işaret etti.

Bu iki kanadın da yaşanabilir noktalara döndürülmesi gerektiğini dile getiren Türel, "Lara'da bir kruvaziyer liman ve yat limanı projesi içerisinde olmak kaydı ile arkasında hala hukuki süreci devam eden 3 bin dönümlük bir temalı park alanı var. Mimarlar Odamızın da bize önerisi var, 'Belediye alsın' diye. İnşallah hukuki süreci sonuçlanırsa biz de almaya hazırız. Alırsak orada ciddi bir günübirlik alan olacak." diye konuştu.

Boğaçayı Projesi ile çok önemli bir altyapı çalışması da gerçekleştireceklerine değinen Türel, Boğaçayı'nın üzerindeki taş ocaklarının devrini üç bakanın kurul kararı imzasıyla aldıklarını ifade etti.

Taş ocaklarının kökünü kazıyarak çevre felaketini temizlediklerinin altını çizen Türel, "Bu noktada yaptığımız bazı işler çevre duyarlılığımız olmadığı gibi suçlamaları beraberinde getiriyor. Elbette ki eleştirilere saygılıyız ama biz bunlara doğru olduğuna kendimiz karar vermiyoruz. Sonuçta konusunda uzman hocalarımızla, akademisyenlerle, uzmanlarla konuşuyoruz. Onların fikirlerini aldıktan sonra neticeye götürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türel, daha sonra meslekte 30. ve 40. yılını dolduran mimarlara plaket verdi.
Kaynak: AA