Türkiye'yi Anlatıp İstanbul Tatili Kazandılar

Almanya’da düzenlenen ‘İlk Makalem’ isimli yarışmada dereceye giren geleceğin yazarları olmaya aday 15 genç, kazandıkları İstanbul gezisi ödülü için Türkiye’ye geldi. Bir hafta süreyle İstanbul’u gezme hakkı kazanan öğrenciler, tecrübeli yazarlarla da bir araya gelecek.

Türkiye'yi Anlatıp İstanbul Tatili Kazandılar
Gençlerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını artırmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2016 yılında başlatılan GENÇDES Projesi kapsamında Almanya’da özel bir şirketle yapılan işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘İlk Makalem’ isimli yarışmada dereceye giren 15 genç, bir hafta süreyle İstanbul gezisi ödülünü kazandı. Gelen çok sayıda makale arasından Türkiye konulu en iyi makaleyi yazarak İstanbul gezisine katılmaya hak kazanan gençler, danışma kurulunun kapsamlı değerlendirmesi sonucu belirlendi. İstanbul gezisini kazanan öğrenciler Türk Hava Yolları’nın Frankfurt’tan havalanan TK1598 sefer sayılı tarifeli uçağıyla İstanbul’a geldi.

İstanbul’da yazarlarla bir araya gelecekler

Atatürk Havalimanı’nda projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Proje Koordinatörü Tarık Bayram Gölezlioğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapmış olduğumuz bir proje var. Almanya’da yaşayan Türk gençlerinin, özellikle yazma potansiyeli olan gençlerin ileride yazar olabilmeleri için bir makale yarışması yaptık. Bu yarışmanın sonucunda 15 gencimizi İstanbul’a getirdik. İstanbul’da ünlü edebiyatçılar, sanatçılar, yazarlarla bir şekilde bir araya gelecekler. Birbirleriyle iletişim kuracaklar. Aynı zamanda iki ayrı büyük yayınevini göreceğiz. Genç yazar arkadaşlarımız bir kitabın nasıl çıktığını başından sonuna kadar canlı olarak görmüş olacaklar” diye konuştu.



Makalelerde ağırlıklı olarak Türk kültüre yer verildi

Yarışmada dereceye giren öğrencilerden Mikail Öztürk, “Şuan Tıp okuyorum. Makale yarışmasına katıldım ve İstanbul’da olduğumu için seviniyorum. Türk kültürünün güzelliklerini anlatmaya çalıştım. Türk kültürünü Türkler anlıyorlar zaten ama Türkler dışında Almanlar veya diğer ülkelerden gelen insanların anlayabilmesi için bu güzellikleri anlattım” dedi.



Makaleler bir kitapta toplanacak

İstanbul gezisi kazanan 15 genç 28 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da kültürel bir tura çıkacak. Yarışmayı kazanan gençler aynı zamanda her gün bir yazarla görüşecek, kültür-sanat vakıf ve derneklerini ziyaret ederek tarihi ve turistik yerleri gezecek. Projeye destek veren yazarlar arasında Doğan Hızlan, Ömer Sevinçgül, Ali Ural, Feyza Hepçilingirler, Senai Demirci ve Adnan Özer gibi usta kalemler bulunuyor. İstanbul’dan döndükten sonra ikinci bir makale daha yazacak olan genç yazar adaylarının bütün bu makaleleri bir kitapta toplanacak, ardından okudukları okullara ve şehirlerin kütüphanelerine hediye edilecek.
Kaynak: İHA