Doğu'dan ABD'nin Vize İşlemlerinin Askıya Almasına Tepki
DAİB Başkanı Şengel: 'ABD'nin bir an önce diplomatik kanallarla, iç ve dış işleri bakanlıklarıyla bu işi çözmesi gerekir. Çünkü biz Osmanlı torunları bu işleri kabullenemeyiz. Türkiye ile bağlarının kopmasından dolayı bu duruma Amerikalılar üzülsün' TÜMSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Burucu: 'Ülkemiz, uluslararası arenada eşit şekilde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla kendisine yönelik yapılan yaptırımlara elbette tepkisiz kalmamalıydı. Öyle de oldu' Erzurum TSO Başkanı Yücelik: 'ABD'nin Türkiye'ye karşı haksız, stratejik ortaklığa ve müttefikliğe uymayan tavırları, iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyecek nitelikte' Erzincan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan: 'ABD’nin düşünmeden attığı bu adımın iki ülke arasındaki yaklaşık 18 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini sekteye uğratabileceğini düşünmekle birlikte, iki ülke arasındaki köklü ilişkileri baz alarak yaşanan bu sorunun diplomatik süreçler ile aşılacağını umuyoruz'
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerika ve Türkiye'nin yıllardır dost ülke olduğunu belirterek, ABD'nin göçmenler hariç tüm Türkiye vatandaşlarına yönelik vize yasağını eleştirdi.
Şengel, böylesine bir kararın kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "Türkler, dost dedikleri ve müttefik kabul ettiklerinin halkına karşı hiçbir zaman böyle bir şey yapmaz. Bunu ancak zayıf ve korkak ülkeler yapar." dedi.
Türkiye'nin Amerika ile yaşanan vize krizine ilişkin kendi bekasını korumak zorunda olduğuna vurgu yapan Şengel, şunları kaydetti:
"Ne olursa olsun, Amerika'nın vize probleminde geri adım atacak halimiz yok. ABD'nin bir an önce diplomatik kanallarla, iç ve dış işleri bakanlıklarıyla bu işi çözmesi gerekir. Çünkü biz Osmanlı torunları bu işleri kabullenemeyiz. Türkiye ile bağlarının kopmasından dolayı bu duruma Amerikalılar üzülsün."
Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şubesi Başkanı Cafer Burucu da her iki ülke vatandaşının mağdur olmaması için söz konusu sorunların bir an önce çözülmesi temennisinde bulundu.
Burucu, sorunun diplomatik süreçlerle kısa sürede aşılacağına inandıklarını belirterek, "Türkiye güçlü ülke olarak ABD'nin vize başvurularını askıya almasına karşılık, vizeleri karşılıklı olarak kaldırma kararı aldı. Ülkemiz, uluslararası arenada eşit şekilde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla kendisine yönelik yapılan yaptırımlara elbette tepkisiz kalmamalıydı. Öyle de oldu." diye konuştu.
- "ABD bu yanlış kararından bir an önce vazgeçmeli"
İş dünyası temsilcileri olarak bu gerilimin iki ülke arasındaki ekonomik ilişki ve iş birliğine minimum etki etmesini dileyen Burucu, "Her ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti Devleti ABD'nin bu davranışına karşı yapması gerekeni yapmıştır. ABD bu yanlış kararını bir an önce değiştirmeli ve bu tutumundan vazgeçmelidir."
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Lütfü Yücelik ise ABD'nin, geçmişten bugüne kendisine dost ve müttefik olan ülkemize karşı böyle bir uygulama yapmasına anlam veremediklerini dile getirdi.
"ABD'nin Türkiye'ye karşı haksız, stratejik ortaklığa ve müttefikliğe uymayan tavırları, iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyecek nitelikte" diyen Yücelik, şöyle devam etti:
"Türkler tarihin hiçbir döneminde dost ve müttefik bildiği hiçbir ülkeye yersiz bahanelerle sırtını dönmemiş ve ikili ilişkileri zedeleyecek uygulamalarda bulunmamıştır. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın ifade ettiği gibi ülkeler arasındaki dostluk da düşmanlık da ebedi değildir. Umut ediyoruz ki her iki ülke arasında son dönemde yaşanan sıkıntılar sağduyulu şekilde çözüme kavuşturulur ve ilişkilerimiz normale döner."
- Türk-ABD ilişkileri sağduyulu şekilde devam etmeli
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Gürkan da Türkiye-ABD'nin vize işlemlerini askıya almasının ABD tarafından başlatıldığını söyledi.
Her iki ülkenin NATO’nun güçlü üyesi olduğunu ve köklü ilişkileri bulunduğuna işaret eden Gürkan, ABD pazarının, ihracatını sürekli geliştiren Türkiye için önemli olduğunu söyledi.
Gürkan, Erzincan'dan da ABD ile ikili ticari ilişki olan ihracatçı bazı firmaların olduğunu anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşanan gelişmelere bakıldığında ABD'den vize başvurularını askıya almak gibi gerilimi artıracak ve iki ülke arasındaki siyasi, sosyal ve iktisadi ilişkileri zedeleyecek kararlar yerine, yapıcı bir tutum benimsemelerini bekliyoruz. ABD’nin düşünmeden attığı bu adımın iki ülke arasındaki yaklaşık 18 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini sekteye uğratabileceğini düşünmekle birlikte, iki ülke arasındaki köklü ilişkileri baz alarak yaşanan bu sorunun diplomatik süreçler ile aşılacağını umuyoruz."
İş dünyası olarak alınan vize durdurulması kararının sona erdirilmesi ve ikili ilişkilerin sağduyulu şekilde devam etmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Gürkan, "Bununla birlikte, devletimizin uygulayacağı her türlü karşı yaptırımın da arkasında olduğumuzu ifade etmek isterim." dedi.