İSO Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı

İSO Başkanı Bahçıvan: 'Yeni üretim çağına akıllı makinelerden yararlanan şirketler damga vuracak” “İSO olarak Türkiye’nin güçlü bir sanayi ülkesi olması hedefiyle çözümün bir parçası olmaya önem veriyoruz”.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Yeni üretim çağına akıllı makinelerden yararlanan şirketler damga vuracak.” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin yılın ilk aylık olağan toplantısı, “Ekonomik, Teknolojik, Bilimsel Gelişmelere Dünyadan ve Türkiye’den Bakış” ana gündemiyle gerçekleştirildi.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, toplantının açılışındaki konuşmasında, dünyada gelişmişlik kriterlerini artık ihracat, üretim ya da istihdam değil nitelikli teknolojik üretim ve yatırım tutarının belirlediğine dikkati çekti.

Yeni üretim çağına, zihinsel emeği kullanan, çevik, yaygın ağa sahip, teknolojik gelişmelerden faydalanan, farklı küresel piyasalara ürün ve hizmet sunabilen yetenekli çalışanlarla akıllı makinelerden yararlanan şirketlerin damga vuracağının altını çizen Bahçıvan, “Bu değişim çağında biz sanayiciler; çağın ruhunu, küresel eğilim ve gelişmeleri, üretim ile ekonominin bugün ve gelecekteki niteliğini daha iyi anlamaya çalışıyoruz. Bunu yapmak bizim için bir zorunluluk. Proaktif bir yaklaşımı benimseyerek gelişmeleri takip etmemiz ve kendimizi geliştirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Bahçıvan, Türkiye’nin yeni sanayi çağına hazır olmak için ilk adımı geçen yıl attığını belirterek, İSO'nun önerilerileriyle katkı sağladığı Ar-Ge Kanununun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirildiğini hatırlattı.

Yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanununun fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik büyük bir adım olduğunu vurgulayan Bahçıvan, “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün yayımladığı Küresel İnovasyon Endeksi 2016 raporuna göre Türkiye son bir yılda 16 basamak yükselerek 128 ülke içinde 42.oldu. Rapora göre Türkiye 2015-2016 döneminde Ar-Ge harcamalarını en çok artıran ülkeler arasında 5. sırada. Atılan yeni adımlarla Türkiye’nin daha da ileri noktalara geleceğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Bahçıvan, “İSO olarak Türkiye’nin güçlü bir sanayi ülkesi olması hedefiyle çözümün bir parçası olmaya önem veriyoruz. Bu anlayışla Hükümetimizin önüne vizyoner öneriler koyduk. Ne mutlu ki bu önerilerimiz tek tek hayata geçiyor.” dedi.

- “Hükümete sunulan vizyoner önerilerin hayata geçmesinden memnunuz”

Erdal Bahçıvan, İSO’nun Türkiye’nin güçlü bir sanayi ülkesi olması hedefiyle hükümete sundukları vizyoner önerilerin hayata geçmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, bu önerilerden istikrarlı ve sorunsuz bir şekilde ihracat yapan firmalar için Eximbank kredilerinin teminat mektupsuz kullandırılması talebi üzerine, teminat mektuplarının artık Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden verilmesi kararının alındığı bildirdi.

Şirketlerin krediye ulaşmada yaşadığı kefalet sorununun KGF üzerinden çözülmesi talebi üzerine atılan en önemli ve somut adımın “Nefes Kredisi” kampanyası olduğunun altını çizen Bahçıvan şunları kaydetti:

“Yeni Nesil Kalkınma Bankası ihtiyacını gündeme getirdik ve hükümetimiz tarafından mevcut Kalkınma Bankasının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Özel sektörün yeni büyük yatırımlarının desteklenmesi talebimiz, 2017-2019 Orta Vadeli Programda ve 2017 bütçesinde yer aldı. Bölge bazlı kalıplaşmış teşvikler yerine, adeta terzi modeli gibi firma ve proje bazlı yeni bir modelin benimsenmesi önerimize ilişkin Bakanlar Kurulu kararı da geçen kasım ayında yürürlüğe girdi. İstinaf mahkemeleri, yargı sürecini kısaltacak şekilde, etkili ve verimli bir mekanizma olarak işlemesi önerimizle geçen temmuzda faaliyete geçti. Kadın istihdamını artırmak amacıyla, torunlarına bakan aile büyüklerinin maddi açıdan bir sosyal yardım programıyla desteklenmesi önerimizle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız pilot uygulama öncelikli hazırlık ve çalışmaları başlattı.”

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz da toplantıya konuk olarak katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kaynak: AA