Sümeyye Erdoğan Bayraktar: Bizi yıkmayan her şey güçlendirir

KADEM Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, "Uzak mesafelere ancak yakındaki hedeflere ulaşarak varabiliriz. Klasikleşmiş bir deyim vardır ya, bizi yıkmayan her şey güçlendirir" dedi.

Sümeyye Erdoğan Bayraktar: Bizi yıkmayan her şey güçlendirir
Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirdiği “Geleceğe İşbaşı” projesinin ilk eğitim dönemi sona erdi. 18 yaş sonrasında Çocuk Gençlik Merkezleri'nden (ÇOGEM) herhangi bir mesleki eğitim almadan ayrılmak durumunda kalan genç kızlara destek olmak ve eğitim vermek amacıyla hazırlanan proje ilk mezunlarını verdi. Proje kapsamında eğitim alan ve başarıyla mezun olan 30 genç kız için  KADEM Genel Merkezi Konferans Salonu'nda sertifika töreni düzenlendi.

Törene; KADEM Başkan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Ekonomi ve İş Dünyası Komisyonu Başkanı Arzu Odabaş, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk ve davetliler katıldı.

“Gençlik geleceğin ruhunu taşır”

Törende genç kızlara hitap eden KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Özellikle genç kızlarımızın geleceği adına hayata geçirilen bir projenin parçası olmak bana onur veriyor. Gençlik geleceğin ruhunu taşır. Ülkemizin umududur. Özellikle de kadılar bu ruhun şekillendiricisidir. Genç kadın kelimelerinin başına bir de yetenekli, nitelikli ve girişimci sıfatlarını eklediğimizde ülkemizin umudu daha da artıyor. Bildiğiniz üzere 'Geleceğe İşbaşı' projemiz geçtiğimiz yıl KADEM, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ortaklığıyla başlamıştır. 30 genç kızımız çeşitli alanlarda mesleki eğitimler aldılar. Moda tasarımından turizm ve otelciliğe farklı mesleki alanlarda kendilerine bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir adım attılar. Bu proje sizin de daha önce söylediğiniz gibi sivil toplum ve kamu iş birliğinin çok güzel bir örneği bu vesileyle katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Kadınların iş gücüne katılım oranı 2003- 2016 arasında yüzde 26'dan yüzde 31'e yükseldi”


Kadınların iş dünyasındaki yerine ve önemine değinen Bayraktar, “Kadınlarımız iş dünyasında yer alması, iş dünyasının bir parçası olması son derece önemli. Şu gerçeği artık hepimiz biliyoruz. Yönetim kurullarında kadınların olduğu şirketler daha başarılı oluyor. Gerek risk yönetimi açısından gerekse sezgisel becerileriyle kadınlar büyük bir fark koyuyorlar ortaya. Sorun çözme kapasiteleri ve gözlem yetenekleriyle bulundukları kurumlara değer katıyorlar. Kadınların iş gücüne katılım oranı 2003- 2016 arasında yüzde 26'dan yüzde 31'e yükseldi. Kadınların istihdamı kadar önemli başka bir konu girişimci kadınların sayısını arttırmaktır. Kadınların kendi girişimini yönetmesidir. Devletimizin destekleriyle mesela KOSGEB aracılığıyla kadınlara KOBİ kredileri verilerek kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılıyor. Bu tür desteklerle kadın girişimci sayımız on yıl önce 9 bin iken 2016'da yüzde 78 oranında artarak 89 bine ulaşmıştır. Bunlar elbette yeterli değildir. Daha yüksek oranlar için çalışılmalıdır. Bu oranları iyileştirmede sivil toplum olarak bize de önemli görevler düşüyor. Kadınları cesaretlendirme noktasında öncü çalışmalar yapmalıyız. KADEM'de bu konuda çok duyarlı bir dernek. 'Mobil çözümlerin adresi kadın' projesi bu duyarlılığın bir göstergesidir. Kadınların mobil teknoloji sektöründe iş gücüne ve istihdamına yönelik faaliyetlerinin arttırılmasına katkı sağlanmıştır bu proje kapsamında. Bugün sertifika lamaya hak kazanan çok değerli kardeşlerimiz hem yeni bir işe hemde yeni bir hayata kapı aralayacaktır. Ben şimdiden hayırlı olmasını diliyorum ve her birini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

“Yürüdüğümüz yolda güçlük ve engeller yoksa o yol bizi kolay kolay bir yere ulaştırmaz”

“Geleceğe İşbaşı” projesi kapsamında başarıyla mezun olan genç kızlara hitap ederek onlara öğütler veren Bayraktar, “Daha iyi bir dünya hayal etme yeteneğimizi hiç kaybetmeyelim. Hayatta hepimizin önüne çıkan engeller var. Fakat emin olun yürüdüğümüz yolda güçlük ve engeller yoksa o yol bizi kolay kolay bir yere ulaştırmaz. Önemli olan bizim sürekli ve kararlı çabamızdır. Engeller gözümüzü hedeften ayırdığımız zaman aşılmaz görülür o nedenle hedeften gözümüzü ayırmamak durumundayız. Çünkü uzak mesafeleri ancak yakın mesafeleri o ve o yakınlarda ki engelleri aşarak ulaşabiliriz. Klasikleşmiş bir değiş vardır ya bizi yıkmayan her şey güçlendirir. Hayatın o zorlukları olmasa hayatın değerini de anlayamayız. Suyu düşünmek susuzluğu gidermez veya ısınmak istediğimizde odunu düşünmek işe yaramaz. Dolayısıyla insanın bir şeyi sadece düşünmesi ve sadece istemesi onu hedefe ulaştırmaz. Başarı için çok gayret, çok çalışmak ve yerine getirilmesi gereken şartları yerine getirmek gerekir. Ben'Geleceğe İşbaşı' projesinin genç kardeşlerimiz için önemli bir motivasyon olacağını düşünüyorum. Bizler KADEM olarak bu gayretli çalışmalarınız hep arkasındayız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından tören genç kızların hazırladığı kısa animasyon gösterimiyle devam etti. Tören, Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın genç kızlara mezuniyet sertifikalarını takdim etmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA