Japonya Ve Filipinler, Güney Çin Denizi Konusunda Anlaştı

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Filipinler Başkanı Rodrigo Duterte'nin Güney Çin Denizi konusunda anlaştığı bildirildi.

Kyodo Ajansı'nın haberine göre, ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) 2016 Zirvesi dolayısıyla Laos'un başkenti Vientiane'de bir araya gelen iki lider, Çin'in yayılmacı faaliyetlerinin etkilerine karşı Güney Çin Denizi sorununu barışçıl yollardan çözmek için uzlaştı.

Vientiane'de düzenlenen bölgesel toplantılar çerçevesinde Japonya, Filipinler'in Güney Çin Denizi'ndeki hukuki yaptırım kapasitesini yükseltebilmek adına ülkeye yaklaşık 159 milyon dolar krediyle 90 metrelik iki karakol gemisi gönderecek.

BM Daimi Tahkim Mahkemesinin, Güney Çin Denizi ile ilgili Filipinler lehinde verdiği kararı değerlendiren Duterte, Japonya Başbakanı Abe'ye, ülkesinin Çin ile ilişkilerine devam edeceğini ifade etti. Abe de Duterte'nin tavrını desteklediğini kaydetti.

Filipinler Barış Süreci Başkanlık Danışmanı Jesus Dureza, iki liderin Lahey'de verilen kararı ASEAN zirvesine taşımayı düşündüklerini belirtti.

Dureza, 'Çin'le savaşa giremeyiz ama Güney Çin Denizi'nin dört bir köşesi olarak birlikte çalışmak zorundayız.' diye konuştu.

Tokyo hükümeti, Güney Çin Denizi'nde Pekin yönetiminin hak iddia etmesinin hukuki bir zemini olmadığını ilan eden Lahey kararının bölge ülkeleri tarafından da kabul görmesi için çaba harcıyor.

Duterte'ye cuma günü 14 kişinin öldüğü patlama sonrası taziyelerini bildiren Abe, iki ülke arasındaki teröre karşı işbirliğini vurguladı.

Abe ve Duterte ayrıca Japonya'nın TC-90 eğitim uçağını ve Filipinli pilotları eğitmek üzere ülkeye uzman gönderme planını yeniden tasdik etti.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, ASEAN zirvesinde Abe'nin daveti üzerine Duterte'nin yakın zamanda Japonya'yı ziyaret edeceğini bildirdi.

İki lider, Duterte'nin ülkesinde uyuşturucuya karşı başlattığı ve Filipinler'deki insan hakları hakkında endişe veren inisiyatif ile alakalı görüş paylaşmadı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in, Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti.

Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı 'mesnetsiz' olarak nitelemişti. Eski Filipinler Devlet Başkanı, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.

Kaynak: AA