Robotik Cerrahi İle Yapılan Böbrek Nakli Ameliyatını, Amerikalı Cerrahlar Canlı İzledi

Böbrek hastası Suriyeli Shadi Messto’ya eşinden alınan böbrek robotik cerrahi yöntemiyle nakledildi. Dünyada sayılı ülkede uygulanan bu yöntemi izlemek için Amerika’dan cerrahlar geldi.

Dünyada sayılı hastanede ve Türkiye’de sadece Dr. Sadi Konuk Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi uygulanan robotik cerrahi yöntemi Suriyeli ailenin umudu oldu. Eşi Engele Muhammed’in böbreğini alan Shadi Messto’ya bugün Ürololoji Kliniğinde robot kullanma yöntemiyle böbrek nakli yapıldı. Dünyada birkaç ülkede uygulanan bu yöntemi izlemek için Amerika’dan cerrahlar geldi. Amerikalı cerrahlar Shadi Messto’nun ameliyatını konferans salonuna kurulan dev projeksiyondan canlı yayında izledi. Doç. Dr. Üroloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlu Volkan Tuğlu başarılı bir ameliyat gerçekleştiğini söylerken, Suriyeli Shadi Messto’nun annesi Enci Muhammed, “Çok mutluyum gelinim benim haberim yokken böbreğini vereceğini söylemiş. Çok mutluyum” dedi.

“Amerika’dan bize bunu izlemek için istekte bulundular”

Doç. Dr. Üroloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlu Volkan Tuğlu ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini söyleyerek robotik yöntemin avantajlarını anlattı. Doç. Dr. Tuğlu, “Robotik böbrek nakli yani robotla böbreği takmak farklı bir şeydir. Yani Türkiye’de hiç yapılmıyordu. Bunun farkı böbreği robotla takmak. Ben daha önce robotik cerrahi yöntemi kullanarak prostat ameliyatları yaptım. Bunun için robotik cerrahi yöntemine geçtik ve avantajlarını gördük. Avantajları, kesik yeriniz çok küçük oluyor ve çıplak gözle görebileceğinizden 10-15 kat daha büyük görebiliyorsunuz. Ayrıca bu uygulamayla hasta daha kısa sürede tedavi olarak taburcu olabiliyor. Bu yöntem için önemli olan deneyim olması ve teknoloji olması. Biz Bakırköy’de İstanbul’da çok fazla robotik ameliyat yaptığımız için burada böbrek nakline daha rahat geçtik. Amerika’dan bize bunu izlemek için istekte bulundular. İnternetle bağlanarak canlı yayını izleyebiliyorlar ve bu da çok güzel bir duygu. İlk defa olan bir şey. Suriyeli aile, ailecek böbrek hastası. Şuanda iyiler sıkıntı yok. Eşinden böbrek alındı ve aynı seansta böbreği robotik yöntemle taktık” diye konuştu.

"Suriye’de evimiz ve diyaliz merkezimiz yıkıldı"

Robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat olan Shadi Messto ameliyattan önce verdiği röportajda hayatını anlattı. Bu ameliyatı olacağı için çok mutlu olduğunu söyleyen Shadi Messto, “Suriye Halep’te diyalize giriyorduk. 3 tane diyaliz merkezi vardı. Evimiz ve hastaneler yıkıldı. Bizde Türkiye’ye geldik. Eşim zaten bir senedir böbreğini vereceğini söylüyordu. Bende razı olmuyordum. Eşim beni ikna etti. Hastaneye gelip kan tahlillerini yaptırdık. Sonuçlar uyumlu çıktı. Eşim böbreğini vermeye karar verdi ve ben de böbreğini alma kararı aldım. Aslında hem korkuyorum, hem de sevinçli ve mutluyum. Yani bizim kendi ülkemiz olmadığı için biraz da ondan korkuyorum. Eşimle karar verdim. Ameliyatı da burada olayım burası bizim devletimiz. Devletten ve ülkenizden çok memnunuz. Geldiğimizden beri Esenyurt Belediyesi çok yardım etti. Özelikle araç konusunda çok yardım etti. Reisimiz Recep Tayip Erdoğan’a ve Esenyurt Belediyesine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

"Biz evlendik, çocuklarımızın olmasını istiyorum”

Eşine böbreğini veren Engele Muhammed ise ameliyattan önce yaptığı röportajda, “Suriye’de savaş çıktığından dolayı evlerimiz yıkıldı. Biz de kaçıp buraya geldik. Esenyurt’da bir konfeksiyonda Shadi beyle beraber çalışıyorduk. Orada tanışıp evlenme kararı verdik. Eşimin diyalize gidip gelmesi beni üzüyordu. Diyalize gidip gelirken zorlanıyorduk. Biz evlendik, çocuklarımızın olmasını istiyorum. Çalışmakta da zorlanıyor. Buraya çok sevdik. Gitmeyi düşünmüyoruz. Suriye’ye ancak ziyarete gidip geliriz” ifadelerini kullandı.

Savaşta hem evleri hem diyaliz merkezi yıkıldı

Suriyeli 31 yaşındaki Shadi Messto’nun 7 kardeşinden 3’ü de diyaliz hastası. Ailede genetik olan bu hastalık onlara zor bir hayat sundu. Halep’te savaş ortamında diyalize girerek yaşamlarını sürdüren ailenin savaşta hem evleri hem de diyaliz merkezi yıkıldı. Bunun üzerine Türkiye’ye gelen aile Esenyurt’a yerleşerek burada yaşamaya başladı.

Esenyurt Belediyesi’nin katkıları ile diyalize giren Messto ve ailesi, aldıkları engelli maaşı ile geçiniyorlar. Eşiyle Türkiye’de tanışıp evlenen Shadi Messto’nun hayatı eşinin ona böbreğini vermek istemesiyle değişti. Shadi Messto ve eşi Engele Muhammed bugün robotik cerrahi yöntemiyle yapılan başarılı bir ameliyat geçirdi.
Kaynak: İHA