Ertuğrul 1890 Filminin Kanada Turu Sona Erdi

TürkJapon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filminin haziran ayında başlayan Kanada'daki turu Ottawa’daki son gösterimle tamamlandı.

Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filminin Kanada turu sona erdi.

Kanada turu kapsamında ilk gösterimi Toronto’da haziran ayında gerçekleştirilen Ertuğrul 1890 filminin son gösterimi Ottawa’daki Japon Büyükelçiliğinde yapıldı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Japonya’ya gönderilen firkateyn Ertuğrul'un hazin hikayesi ile İran-Irak Savaşı sırasında THY’nin Japon vatandaşlarını kurtarmasını konu alan film, Türk ve Japon Büyükelçiliklerinin ortak ev sahipliğinde Kanadalı seyircilerle buluştu. Japonya Büyükelçiliğinde yapılan özel gösterim ilgi ve beğeniyle karşılandı.

-'Ailevi anlamı var'

Japonya Büyükelçisi Kenjiro Monji, film gösterimi öncesi yaptığı konuşmada, bu filme konu olan olayların iki ülke ilişkilerinin tarihini çok iyi anlattığını vurguladı. Kendisi için filmin şahsi bir boyutunun da olduğunu ifade eden Büyükelçi Kenjiro Monji, eşi Etsuko Monji’nin dedesinin Ertuğrul felaketinden kurtulan Türk denizcileri Türkiye’ye geri götüren iki gemiden birinde görevli subaylardan olduğunu, bu nedenle konunun kendisi için ailevi anlamının bulunduğunu belirtti.

Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, filmin, Ertuğrul faciasına ilişkin kazanın cereyan tarihi, geminin Koshimoto’dan Kobe’ye hareket tarihi gibi önemli tarihlerin yıl dönümlerine denk getirilerek Toronto, Vancouver, Montreal ve Ottawa’da gösterildiğini söyledi. Ünal, 'Olayda şehit olan bahriyelilerimizin hatırası yad edildi.' ifadesini kullandı.

- 'Bir insani olay daha var'

Büyükelçi Ünal, iki ülke tarihinde sadece bu iki olayın değil, üçüncü bir benzeri insani olayın cereyan ettiğini hatırlattı. I. Dünya Savaşı’nda Yarbay Çomora komutasındaki Japon gemisi Heymeymoro'nun, Türk savaş esirlerini Anadolu’ya getirmek üzere görevlendirildiğini aktaran Ünal, 'Meşakkatli bir yolculuktan sonra Boğazlar önüne gelen gemi, Yunan gemileri tarafından durduruldu. Çomora’nın Türk askerlerini teslim etmemesi üzerine gemi, sekiz buçuk ay mahsur kaldı. İki buçuk yıl sonra Anadolu’ya dönebilen Türk askerleri Yarbay Çomora ve iki halk arasındaki iyi ilişkiler sayesinde hayatta kaldı.' dedi.

- Ertuğrul 1890

Film, 1890'da Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasını kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.

Yapımcılığını Türkiye tarafında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya tarafında ise Ertugrul Film Partners yapım ortağı grubunun üstlendiği filmin uygulayıcı yapımcılığını Japonya'da TOEI şirketi, Türkiye'de Böcek Yapım yaptı.

Filmin oyuncu kadrosunda Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür, Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Erkan Pekbay, Mert Aygün, Alper Düzen ile Japon sinemasının tanınmış oyuncularından Seiyo Uchino ve Shioli Kutsuna ile Naoto Takenaka, Yui Natsukawa, Toshiyuki Nagashima, Takashi Sasano ve Yukiyoshi Ozawa yer aldı.

Yönetmen Mitsutoshi Tanaka imzası taşıyan filmin senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Filmin görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata, sanat yönetmenliğini Hakan Yarkın ve Hidefumi Hanatani üstlendi. Filmin çekimleri, Japonya ve Türkiye'de 4,5 ayda tamamlandı.

Dünya sinema tarihinin ilk Türk-Japon ortak yapımı 'Ertuğrul 1890', Japonya'da 5 Aralık'ta, Türkiye'de 25 Aralık'ta gösterime girdi.

Kaynak: AA